Hlavní obsah
Hry

Kvíz: Ženy, které změnily svět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: Wikimedia Commons, CC BY SA 3.0

Ať už po boku slavných mužů, nebo klidně na vlastní pěst, vždy existovaly ženy, jež dokázaly zbořit zaběhnuté konvence a jejichž jméno se dostalo do širokého povědomí. Zkuste si náš kvíz a otestujte se, jak dobře znáte ženy, které změnily svět.

Článek

1. Na začátek trocha historie. Která anglická královna je autorkou následujícího citátu: „Byla bych raději žebračka a sama než královna a provdaná.“

a) Alžběta I.

b) Viktorie

c) Alžběta II.

2. Další slavná žena se narodila v roce 1919 a původně byla zpěvačka a herečka. Jako manželku prezidenta si ji lid velmi oblíbil, a to nejen proto, že bojovala za práva žen a sociální pokrok. Zemřela ve 33 letech na rakovinu děložního čípku. Tehdy pro ni plakala celá země.

a) Grace Kellyová

b) Eva „Evita“ Perónová

c) Isabelita María Estela

3. Lella Lombardiová byla italská závodní jezdkyně, která se jako jedna ze dvou žen kvalifikovala do závodů Formule 1 a jediná žena v historii, která dokázala dojet na bodované pozici. Víte však, který zážitek v ní probudil lásku k rychlé jízdě?

a) její bratr byl uznávaným jezdcem Formule 1 a svezl ji

b) cesta autem do nemocnice, kam ji vezla spoluhráčka házené, která Lombardiové předtím zlomila nos

c) výlet rychlovlakem

4. Matku Terezu určitě není třeba představovat. Určitě víte, že byla nejznámější misionářkou 20. století a nositelkou Nobelovy ceny míru za pomoc trpícím lidem. Tipnete si, jaké bylo její původní jméno?

a) Terezia Bojaxhiu

b) Madeleine Cinquin

c) Anjezë Gonxhe Bojaxhiu

5. Další statečná žena se jmenuje Marie Curie Sklodowská. V roce 1903 získala jako první žena doktorát z fyziky. Bohužel, vlivem radioaktivity, se kterou byla stále v kontaktu, zemřela na leukemii. Říká se, že dodnes jsou její zápisky i nástroje stále radioaktivní. Víte, které dva nové prvky spolu se svým manželem objevila?

a) polonium a radium

b) radon a uran

c) thorium a radium

6. „V žádném věku bych se nemohla spokojit s tím, sednout si jen tak ke krbu a dívat se kolem. Život je určený k tomu, aby se prožil. Zvědavost musí být neustále přítomná. Nikdy a za žádných okolností se nesmíme k životu otočit zády.“ Která slavná žena je autorkou tohoto citátu?

a) Yoko Ono

b) Princezna Diana

c) Eleanor Rooseveltová

7. Edith Piaf byla oblíbená francouzská šansoniérka, jež neměla snadný život, avšak doslova povstala ze dna a stala se z ní celosvětově známá hudební ikona. Víte, jaká byla její přezdívka?

a) drozdík

b) vrabčák

c) sýkorka

8. Princezna Diana, přezdívaná také princezna lidských srdcí, je známá po celém světě. Za svého života pracovala pro charitativní organizace Červeného kříže a ve své době patřila mezi nejoblíbenější světové osobnosti. Zemřela v roce 1997 po tragické autonehodě. Uhodnete, co také studovala a kým se chtěla stát?

a) herectví, chtěla být slavná herečka

b) medicínu, toužila být interní lékařka

c) balet, chtěla být profesionální tanečnice

Správné odpovědi:

1a, 2b, 3b, 4c, 5a, 6c, 7b, 8c

Více kvízů naleznete na svetkvizu.cz a youtube.com/@svetkvizu140

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz