Hlavní obsah
Právo a státní správa

Česko má jednu z nejmírnějších zbraňových legislativ v Evropě. Amnesty International volá po změně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Půl roku od největší masové vraždy, která se stala v ČR a při níž pachatel na pražské Filozofické fakultě zastřelil 14 lidí a další desítky zranil. Amnesty International se i kvůli tragické události pustila do boje za zpřísnění zbraňové legislativy.

Článek

V České republice se za posledních 15 let odehrály čtyři masové střelby, přesto zde podle lidskoprávní organizace Amnesty International převládá trend deregulace přístupu ke zbraním. Zbrojní průkaz mají tři procenta Čechů a Češek, přesto počet držených zbraní v roce 2023 přesáhl jeden milion, což je například čtyřikrát více než v Polsku. Česko sice zavedlo dílčí změny zákona, které by měly regulovat získávání střelných zbraní, organizace však v rámci výsledků analýzy uvádí, že i přesto je česká legislativa jednou z nejmírnějších v Evropě, přístup ke zbraním je jednoduchý a hrozí, že zbraně budou zneužívány k trestné činnosti.

„Nevoláme po zákazu vlastnit zbraně, mírná česká zbraňová legislativa ale upřednostňuje malou skupinu obyvatel, která zbraně vlastní, před ohroženou většinou. Podle mezinárodních závazků má přitom stát povinnost chránit životy obyvatel před zneužitím střelných zbraní. A to se bez efektivní regulace neobejde,“ uvádí David Chytil, expert na problematiku zbraní z Amnesty International.

Ministerstvo vnitra po střelbě na Filozofické fakultě ustanovilo expertní skupinu, která se bude zabývat návrhy na změnu zbrojní legislativy. Nezisková organizace Amnesty International, která se stala členem této skupiny, plánuje prosazovat, aby se více zkoumalo, z jakých důvodů člověk žádá o zbrojní průkaz. Chce také diskutovat o zvýšení věkové hranice pro získání průkazu, limitování počtu zbraní, zvážení zavedení psychologických testů či opatření, aby zbraně nebyly zneužívány v kontextu domácího násilí.

Podle organizace by i vzhledem k rostoucí kriminalitě a počtům vražd měl být přístup ke zbraním co nejmenší. V roce 2021 bylo v České republice střelnou zbraní zavražděno 0,11 lidí na 100 tisíc obyvatel, řádově více než v dalších evropských zemích.

Pro boj za snižování rizika zneužití střelných zbraní prostřednictvím legislativy organizace sbírá podpisy pro petici. „Je nejvyšší čas, aby se zákonodárci a zákonodárkyně zabývali tím, kdo má přístup ke zbraním a za jakých podmínek,“ vyzývá Amnesty International.

Organizace ke svým aktivitám vytvořila webové stránky, kde shrnuje nejzásadnější data ohledně střelných zbraní, kriminality, ale také informace z analýz o pozitivních dopadech regulace zbraní.

Zbraňovou legislativou se Amnesty International zabývala již v minulosti. Vystupovala například proti lobbistické skupině Liga Libe, které se před dvěma lety podařilo do základní listiny práv a svobod prosadit právo na obranu se zbraní.

Autorka: Barbora Báštěcká

Zajímají vás další články o nezisku a občanské společnosti? Působíte v neziskovém sektoru a hodily by se vám užitečné informace, jak zlepšit vaši práci? Navštivte náš web Svetneziskovek.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz