Hlavní obsah
Aktuální dění

Darovat lze i po smrti: V Česku roste zájem o odkazování dědictví na dobročinné účely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Svět neziskovek/Canva

Podobně jako v západních zemích jsme zaznamenali zvýšený zájem o sepisování závětí během covidové krize.

Darování ze závěti? V Česku nejde o žádnou novinku. Od roku 2014 koalice Za snadné dárcovství každoročně 13. září u příležitosti Mezinárodního dne závětí pořádá osvětovou kampaň Závěť pomáhá. Co se za ta léta změnilo a jak to probíhalo v roce 2022?

Článek

Konkrétních dat je v tématu darování ze závěti málo. Zajímavou indikací nám ale mohou být čísla z Notářské komory České republiky. Z nich vyplývá, že zatímco v roce 2015 sepsalo závěť u notáře pouze 17 300 lidí, v roce 2020 to bylo 23 896 lidí a za rok 2021 se již počet přehoupl přes 25 tisíc. Podobně jako v západních zemích jsme zaznamenali zvýšený zájem o sepisování závětí během covidové krize.

Není známo, jaký podíl ze sepsaných závětí jsou ty „dobročinné“. Data ze západních zemí ale potvrzují, že s počtem sepsaných závětí roste i počet těch, v nichž lidé odkazují část dědictví na dobročinné účely. Zájem potvrzuje i koalice Za snadné dárcovství, která v posledních pěti ročnících kampaně vyhlašuje i Měsíc dobročinné závěti. Zájemci mohou požádat o proplacení notářského poplatku, pokud sepíšou závěť u notáře a pamatují v ní – byť jen z části – na dobročinnost. Podle informací koalice bylo za všechny uplynulé ročníky proplaceno téměř 40 dobročinných závětí a byly poskytnuty desítky konzultací dobročinných záměrů dárců a dárkyň.

Téma darování ze závěti je tradičně spojeno s krásnými lidskými příběhy a různorodými motivacemi.

Junák – český skaut, okres Opava je v mé závěti uvedený jako čtvrté dítě. To znamená, že dostane stejný podíl jako zákonní dědicové. Bude to finanční částka, protože pokud to není klubovna či základna, tak by to nebylo smysluplné.
Šárka Fabiánová, dárkyně organizace Junák

Pro Junáka se Šárka Fabiánová rozhodla proto, že odkaz může dobře využít větší počet dětí. „Strávila jsem ve skautských oddílech třicet let a získala jsem tam druhou rodinu. Daruji průběžně, ale chtěla bych darovat něco, co by po mně zůstalo,“ uvedla pro Závěť pomáhá.

Pro neziskové organizace nicméně platí, že přes 90 procent dárců obmyšlenou dobročinnou organizaci za života nekontaktují. Je tak docela pravděpodobně, že i organizace, která téma darů ze závěti pro sebe nepovažuje za relevantní, už nějakého dárce nebo dárkyni má, jen o tom neví. I proto je vhodné mít na webových stránkách alespoň základní informace, co dar ze závěti je a „jak na to“. Inspirovat se můžete třeba na zavetpomaha.cz nebo na webových stránkách mnohých českých neziskových organizací, které takto již komunikují – například Cesta domů, Lékaři bez hranic, Sue Ryder, UNICEF a další.

Autor: Jan Gregor, redakce Světa neziskovek

Zajímají vás další články o nezisku a občanské společnosti? Působíte v neziskovém sektoru a hodily by se vám užitečné informace, jak zlepšit vaši práci? Navštivte náš web Svetneziskovek.cz!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz