Hlavní obsah
Lidé a společnost

Duše na ulici: Kampaň Armády spásy ukazuje na jednu z příčin bezdomovectví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Armáda spásy

Armáda spásy přichází s novou kampaní, jejímž cílem je upozornit na přítomnost psychických problémů u lidí bez domova a na důležitost péče o duševní zdraví. Organizace také uvádí, že právě psychické potíže jsou jednou z příčin bezdomovectví.

Článek

Organizace Armáda spásy poskytuje sociální, zdravotní či duchovní služby mimo jiné ohroženým, osamělým a nemocným lidem a těm, kteří zažívají sociální vyloučení. Každoročně pořádá zimní kampaň Nocleženka, v rámci které mohou dárci za sto korun věnovat člověku bez domova noc v teple a další pomoc, jako je například lékařské ošetření či konzultace se sociální pracovníkem. Lidé jich tuto zimu nakoupili na 29 tisíc.

Jenže lidé žijící na ulici nepotřebují pomoc jen v době, kdy se teploty pohybují kolem nuly. Armáda spásy proto přichází s novou kampaní s názvem Duše na ulici. Jejím cílem je nejen fundraising prostředků na rozvoj péče v oblasti duševního zdraví pro lidi bez domova, ale také upozornění na to, jak důležitá je péče o duševní zdraví.

Lidé bez domova jsou v této oblasti jedněmi z nejvíce ohrožených skupin obyvatelstva. Stabilizace duševního zdraví je zároveň zásadním předpokladem ke zlepšení celkové životní situace. Organizace proto svým pražským klientům poskytuje také služby terapeuta.

Kampaň však také představuje důležité statistiky ukazující, že právě duševní onemocnění je jedním z důvodů existence bezdomovectví. Psychické potíže jsou příčinou nebo jednou z příčin u 10 až 15 procent lidí bez domova, vyplývá z šetření Armády spásy v azylových domech. Celkem 8 z 10 lidí bez domova se potýká s psychickými problémy, které přímo souvisí s pobytem na ulici a u všech osob se zkušeností s bezdomovectvím lze nalézt přítomnost traumatu.

„Lidé bez domova jsou ve zvýšené míře vystaveni chronickému stresu a nedostává se jim pocitu bezpečí, který běžně máme ve svých domovech. Často jsou také obětmi násilí, a to uvnitř i vně komunity. Své jednání musí přizpůsobit drsnému prostředí ulice, což z dlouhodobé perspektivy negativně zasahuje lidskou psychiku. V Armádě spásy nám z toho jednoznačně vyplývá, že péče o duševní zdraví by se měla stát nedílnou součástí řešení klientova zdravotního stavu,“ říká Jan František Krupa, národní ředitel sociálních služeb Armády spásy v tiskové zprávě.

Autorka: Barbora Báštěcká

Zajímají vás další články o nezisku a občanské společnosti? Působíte v neziskovém sektoru a hodily by se vám užitečné informace, jak zlepšit vaši práci? Navštivte náš web Svetneziskovek.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz