Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak na generické maskulinum v komunikaci? Přečtěte si novou metodiku inkluzivního vyjadřování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: OPIM

Jaké dopady má nadužívání maskulina v projevu organizací nebo veřejných institucí? Čím jej nahradit? Organizace OPIM a jazykovědkyně Jana Valdrová daly dohromady jazyková doporučení, jak se vyjadřovat zdvořileji, adresněji a uživatelsky přátelsky.

Článek

Nezisková organizace OPIM, věnující se diverzitě, inkluzi a rovným příležitostem především na trhu práce, zveřejnila metodiku inkluzivního vyjadřování. Jazykovědkyně Jana Valdrová, která se inkluzivním jazykem zabývá už 30 let, v dokumentu shrnula příklady genderových stereotypů a tipy, jak se jim vyhnout. Jazyková doporučení jsou určena organizacím, podnikům, školám, veřejné správě, samosprávě, médiím i jednotlivým mluvčím.

Metodika se zaměřuje především na genderové stereotypy a generické maskulinum, ale také na jména a tituly, nebinární jazyk nebo oslovení paní x slečna. Jako hlavní problém českého jazyka identifikuje právě nadužívání zmíněného generického maskulina, tedy označení například profese nebo pozice v mužském rodě (úředník, politik, zástupce, zaměstnanec, kolega) v neutrálním smyslu.

Podle Valdrové má redukce názvů na jejich mužskou variantu celou řadu dopadů – na dělbu práce, životní volby nebo třeba zájem kandidátů a kandidátek na inzerát. V dokumentu nabízí konkrétní alternativy, se kterými lze v případě veřejné komunikaci, ale i názvů institucí, projektů nebo soutěží pracovat.

„Jediná stálá vlastnost jazyka je jeho proměnlivost, a jazyk se vyvíjí podle toho, jak se vyvíjejí pojmenovací potřeby mluvčích. Jazyk není posvátná kráva. Slouží nám, nikoli my jemu. Demokratické obsahy nelze komunikovat androcentrickým jazykem,“ dodává Jana Valdrová na závěr.

Autorka: Anna Novák

Zajímají vás další články o nezisku a občanské společnosti? Působíte v neziskovém sektoru a hodily by se vám užitečné informace, jak zlepšit vaši práci? Navštivte náš web Svetneziskovek.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz