Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Ještě férovější šálek kávy: Fairtrade International bojuje novým standardem proti odlesňování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rodrigo Flores, Unsplash.com

Žádná kávová zrnka už nebudou růst na půdě, kde byly v předchozích deseti letech lesy. Stanovila to nová aktualizace standardu pro fairtradovou kávu organizace Fairtrade International. Hlavním cílem změn je boj proti odlesňování.

Článek

„Nelze popírat, že žijeme v období klimatické krize. Z pohledu pěstitelů znamená frekvence a závažnost proměny klimatu vysoké ohrožení lidí i životního prostředí a ohrožení jejich živobytí. Není tajemstvím, že klimatická změna přímo dopadá na budoucnost drobných pěstitelů, a proto je nezbytně nutné změnit náš globální potravinový systém,“ řekl Juan Pablo Solís, poradce Fairtrade pro klima a životní prostředí.

Nový standard vstoupí v platnost v roce 2026 a vyžaduje vytvoření plánů prevence, zmírňování dopadů, zaznamenání geolokačních bodů nebo vytvoření polygonových map. Družstva také musí provádět monitoring odlesňování. Celkem 870 tisícům pěstitelů obdělávajících 1,1 milionů hektarů půdy s tím pomůže satelitní platforma.

I český piknik pomůže v Kolumbii nebo v Peru

Aktualizace standardu přišla pár měsíců před Světovým dnem pro fairtrade, který se každoročně koná druhou květnovou sobotu. Po celém Česku probíhají v ten den Férové snídaně. I letos ukážou všichni, kdo přijdou 11. května férově piknikovat, zájem o životy pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů v dalekých zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Loni se na 159 místech republiky sešlo přes 6 600 lidí a zapojit se může každý – jako organizátor nebo účastník. Zaregistrujte se zde.

Autorka: Tereza Novosadová Ocetková

Zajímají vás další články o nezisku a občanské společnosti? Působíte v neziskovém sektoru a hodily by se vám užitečné informace, jak zlepšit vaši práci? Navštivte náš web Svetneziskovek.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz