Hlavní obsah
Aktuální dění

Lékaři bez hranic v Rusku končí. Nejsou první mezinárodní organizací, kterou místní úřady zakázaly

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Lékaři bez hranic už nemohou v Rusku působit. Po 32 letech musí ukončit aktivity na podporu lidí bez domova, při mimořádných událostech či pomoc lidem prchajícím před válkou. Dříve úřady ukončily činnost Transparency International nebo Greenpeace.

Článek

Humanitární organizace Lékaři bez hranic uvedla, že obdržela dopis od ruského ministerstva spravedlnosti s tím, že byla odstraněna ze seznamu schválených zahraničních organizací. Bez registrace nemůže v zemi pokračovat ve svých aktivitách.

Lékaři bez hranic v zemi působili od roku 1992. „Pomáhali jsme lidem bez domova, reagovali jsme na mimořádné události nebo spolupracovali s ministerstvem zdravotnictví v inovativní léčbě tuberkulózy,“ uvedla česká pobočka organizace na Instagramu. „Je nám líto, že naše programy v zemi končí, protože mnoho lidí v Rusku, kteří potřebují lékařskou a humanitární pomoc, nyní zůstane bez podpory, kterou jsme jim mohli poskytnout,“ dodává.

Od vypuknutí konfliktu na Ukrajině zde poskytovali také pomoc lidem prchajícím před válkou. „Jsme dál odhodláni poskytovat humanitární pomoc těm, kteří ji potřebují, bez ohledu na to, na které straně frontové linie se nacházejí, pokud nám k tomu příslušné orgány poskytnou potřebné podmínky,“ uzavírá organizace příspěvek na Instagramu.

Od začátku války na Ukrajině Lékaři bez hranic v Rusku pomohli 52 tisícům uprchlíkům a vnitřně vysídleným osobám.

„Nežádoucí organizace“

Lékaři bez hranic však nejsou jedinou organizací, jejíž aktivity ruské úřady ukončily. V minulém roce se ze země musely stáhnout také organizace jako Transparency International, Greenpeace nebo Světový fond na ochranu přírody. Ty Moskva označila za nežádoucí a jejich činnost zakázala.

O Transparency International, organizaci, jejímž cílem je zejména upozorňovat na korupční praktiky, ruské úřady uvedly, že zasahuje do vnitřních záležitostí Ruska a představuje hrozbu pro základy ústavního pořádku a bezpečnosti.

Environmentální organizace Greenpeace byla nucena své aktivity ukončit po obvinění, že se zapojuje do propagandy mířené proti Rusku tím, že volá po uvalení sankcí na Moskvu.

Co se týká Světového fondu na ochranu přírody, Rusku vadilo, že se staví proti průmyslovému rozvoji Arktidy a využívání přírodních zdrojů na arktických územích. V rozhodnutí o zákazu působení ruské úřady uvádí, že organizace by mohla být součástí spiknutí, které má pomoci USA převzít kontrolu nad ruskými teritoriálními vodami. Pro tvrzení však nebyly předloženy žádné důkazy.

Podle Reuters byly od roku 2015 za „nežádoucí“ označeny desítky mezinárodních neziskových organizací.

Autorka: Barbora Báštěcká

Zajímají vás další články o nezisku a občanské společnosti? Působíte v neziskovém sektoru a hodily by se vám užitečné informace, jak zlepšit vaši práci? Navštivte náš web Svetneziskovek.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz