Hlavní obsah
Lidé a společnost

Od ekoteroristů po chuligány: Jak demokratické státy bojují s klimatickými protesty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Photo by Markus Spiske on Unsplash

Organizace Climate Rights International popsala zvyšující se míru represí vůči klimatickým aktivistům i v demokratických státech. Ve studii ukazuje tvrdá opatření proti protestujícím, včetně dlouhých trestů odnětí svobody a preventivního zadržování.

Článek

Americká nezisková organizace Climate Rights International vydala studii, ve které mapuje zacházení s klimatickými aktivisty ve vyspělých zemích. Závěry jsou poněkud znepokojivé – i země jako Austrálie, Německo, Francie nebo Velká Británie používají k potlačení protestů represivní opatření, včetně dlouhých trestů odnětí svobody nebo preventivního zadržování.

Zpráva zároveň upozorňuje na to, že tytéž vlády často kritizují režimy v rozvojových zemích za nedodržování práva na pokojný protest. Tresty přitom samy porušují zákonné odpovědnosti vlád za ochranu základních práv na svobodu projevu, shromažďování a sdružování.

„Vlády příliš často zastávají tak silný a zásadový názor na právo na pokojné protesty v jiných zemích – ale když se jim nelíbí určité druhy protestů doma, přijímají zákony a nasazují policii, aby je zastavila,“ komentuje Brad Adams, ředitel organizace Climate Rights International.

Ve zprávě se píše například o pětici aktivistů, kteří byli odsouzeni k bezprecedentním čtyřem rokům vězení. Důvodem mělo být údajné spiknutí s cílem způsobit narušení veřejného pořádku blokováním dálnice v Londýně jako protest proti fosilním palivům.

Nizozemský aktivista zase popsal, jak v sedm hodin ráno bušila policie na dveře jeho rodinného domu. Byl zatčen dva dny před protestem Extinction Rebellion, na který zval své sledující na sociálních sítích. Soud ho odsoudil za údajné podněcování k povstání k 60 hodinám veřejně prospěšných prací nebo 30 dnům vězení.

„Nejsme drogoví dealeři. Jsme jen znepokojení občané, kteří využívají své právo na protest, což je základní právo,“ prolíná se příběhy aktivistů, kteří jsou často označováni politiky a médii za chuligány, sabotéry nebo ekoteroristy. Namísto boje s klimatickou změnou tak demokratické země bojují s těmi, kteří bijí na poplach účastí na protestech a občanskou neposlušností.

Více si přečtěte ve zprávě On Thin Ice: Disproportionate Responses to Climate Change Protesters in Democratic Countries, která vyšla letos v září.

Autorka: Tereza Novosadová Ocetková

Zajímají vás další články o nezisku a občanské společnosti? Působíte v neziskovém sektoru a hodily by se vám užitečné informace, jak zlepšit vaši práci? Navštivte náš web Svetneziskovek.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz