Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Předpokládej, že můžu.“ Kampaň bojuje proti předsudkům vůči lidem s Downovým syndromem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: CoorDown a Kanadská společnost pro Downův syndrom

Na 21. března připadá Mezinárodní den Downova syndromu. Při té příležitosti italská nezisková organizace CoorDown a Kanadská společnost pro Downův syndrom připravily kampaň zacílenou na bourání stereotypů, které se šíří na sociálních sítích.

Článek

„Předpokládáš, že nemůžu pít margaritu, že nemůžu žít sama, že se nemůžu naučit Shakespeara,“ říká kanadská herečka Madison Tevlin s Downovým syndromem ve videu, jehož cílem je ukázat, že stereotypy a předsudky panující ohledně lidí s touto genetickou odchylkou, mohou vést k tomu, že se k nim společnost nechová stejně a oni tak nedělají věci, které by dělat mohli. Stejně jako většina populace.

Závěrečné heslo pak zní: „Předpokládej, že můžu, a možná budu.“ Právě tato věta má poukázat na skutečnost, že když se bude k osobám s Downovým syndromem přistupovat tak, že zvládnou bydlet bez rodičů, prokáží sílu na tréninku nebo že dobře odvedou zadanou práci, je pravděpodobnější, že to tak opravdu bude.

Video vypustila do světa nezisková organizace z Itálie CoorDown, která dlouhodobě cílí na zvyšování povědomí o potenciálu lidí s Downovým syndromem a snaží se o inkluzi ve školách, sportech či na pracovištích. Na kampani se podílela i Kanadská společnost pro Downův syndrom. I ta se věnuje osvětovým aktivitám a zvyšování příležitostí ve vzdělávání či zaměstnání, ale také podpoře sebeobhájců, tedy samotných osob s Downovým syndromem, v advokační činnosti.

V České republice se touto oblastí zabývá například spolek Down syndrom CZ nebo organizace Úsměvy – spolek pro pomoc lidem s Downovým syndromem a jejich rodinám.

Světový den připadá právě na 21. března kvůli přítomnosti tří chromozomů 21, genetické odchylce, která je příčinou Downova syndromu. Při této příležitosti pravidelně běží také ponožkový den, kdy si lidé jako vyjádření podpory lidem s Downovým syndromem oblékají každou ponožku jinou.

Autorka: Barbora Báštěcká

Zajímají vás další články o nezisku a občanské společnosti? Působíte v neziskovém sektoru a hodily by se vám užitečné informace, jak zlepšit vaši práci? Navštivte náš web Svetneziskovek.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz