Hlavní obsah
Aktuální dění

Rok na Ukrajině: České organizace pomohly více než milionu lidí a s programy zdaleka nekončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Člověk v tísni

K příležitosti ročního výročí války na Ukrajině uspořádalo FoRS – České fórum pro rozvojovou spolupráci tiskovou konferenci, na níž zástupci neziskových organizací, které v zasažených oblastech působí, mohli představit svou práci.

Článek

„Samozřejmě jsme se celý rok potýkali s bezpečnostní situací, často byl problém dostat se k těm, co to nejvíce potřebují,“ uvedl Andrej Arvensis z organizace ADRA, která se mimo jiné věnuje evakuaci osob ze zasažených oblastí. „Některá naše centra, v nichž nabízíme především potravinovou pomoc, zasáhly útoky,“ potvrdil Erik Siegl z Diakonie ČCE, jak náročná je práce v zemi zasažené válečným konfliktem.

I přes velmi ztížené podmínky se členským organizacím FoRS na Ukrajině podařilo poskytnout pomoc více než 1,19 milionu lidí v hodnotě přes 2,22 miliardy korun.

Jiří Škvor z Charity, která mimo jiné pracuje na budování ubytování pro vnitřně vysídlené Ukrajince, se ve své prezentaci věnoval tématu důstojnosti. Ta je samozřejmě velmi limitovaná, pokud statisíce lidí musí žít v dočasných zařízeních, jako jsou tělocvičny nebo studentské koleje. „Kromě toho si zhruba 15 milionů lidí nyní nese trauma a potřebuje psychosociální podporu,“ dodal Škvor.

Člověk v tísni dokázal i díky ohromným částkám vybraným ve sbírce SOS Ukrajina pomoci 900 tisícům Ukrajinců. „Válka na Ukrajině ve skutečnosti trvá 8 a půl roku, ne jen rok,“ připomněl vedoucí humanitárních projektů organizace Marek Štys. Všechny již zmíněné organizace zde působily dávno před rokem 2022. Aktuálně se Člověk v tísni soustředí především na opravy obydlí a zazimování budov, aby Ukrajinci přečkali zimu.

Zapojení na Ukrajině potrvá ještě mnoho let

V zemi však nepůsobí jen organizace poskytující humanitární pomoc, což dokazuje například práce Arniky Ta se zabývá ochranou životního prostředí, na nějž má válka obrovský vliv – ať už se jedná o válečný odpad, kontaminaci půdy, vody a ovzduší, ohrožení živočichů a rostlin, tak třeba zaminování krajiny. Na Ukrajině funguje například aplikace, pomocí které Arnika obyvatele upozorňuje na vážně znečištěné ovzduší nebo přítomnost radiace. „I přes válečnou situaci je pro Ukrajince otázka životního prostředí velmi důležitá,“ uvedla Marcela Černochová z Arniky. Kromě pomoci českých organizací na Ukrajině je dobré si uvědomit i to, že Ukrajina může pomoci i nám.

„Od Ukrajiny se můžeme učit, například v otázkách bezpečnostní situace má díky bohatým zkušenostem důležité know-how, které můžeme využít,“ uvedl Pavel Havlíček z Asociace pro mezinárodní otázky, která se věnuje vzdělávání a advokační činnosti.

Zástupci organizací se shodují na tom, že velmi náročným aspektem pomoci v takto rozsáhlých krizích je koordinace subjektů, aby některého druhu pomoci, například dodávek oblečení, nebylo příliš a jiný nechyběl. I přesto, že v prvních měsících konfliktu v zemi panoval chaos, nyní si organizace pochvalují především spolupráci s ukrajinským státem, jeho samosprávami a místní občanskou společností. Koordinaci přispívá také OSN a Evropská unie. Podle mluvčích je také Ukrajina v některých oblastech velmi etablovaná právě i díky dlouhé válce na Donbase, která trvá od roku 2014.

Všichni jsou si také vědomi toho, že práce organizací v zemi potrvá ještě mnoho let. „Ohromná štědrost dárců nám pomohla nastartovat obrovskou reakci, věříme, že pozornost, která je na Ukrajinu upřená, potrvá,“ řekl Škvor.

Organizace však upozorňují na to, že země zatím není stabilní na to, aby se mohlo začít s programy rozvoje. „Je potřeba, aby válka, co nejdříve skončila, abychom mohli začít pracovat na obnově státu,“ řekl Arvensis. Kromě toho je také problematické, že dlouhodobá rozvojová pomoc, která slouží také jako prevence dalších krizí, není pro státy, média a dárce zdaleka tak atraktivní jako humanitární pomoc, která s sebou nese silné lidské příběhy.

Pokračování článku najdete zde.

Autorka: Barbora Báštěcká

Zajímají vás další články o nezisku a občanské společnosti? Působíte v neziskovém sektoru a hodily by se vám užitečné informace, jak zlepšit vaši práci? Navštivte náš web Svetneziskovek.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz