Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Severní pool nebo suchník. Organizace kampaní vyzývají k diskuzi o klimatických změnách

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Greenpeace, Lékaři bez hranic, Amnesty International (se schválením)

Slovník budoucnosti vytvořily v rámci společné satirické kampaně organizace Greenpeace, Lékaři bez hranic a Amnesty International. Jeho prostřednictvím chtějí ukázat, jaké pojmy budeme v budoucnosti potřebovat, pokud se bude planeta nadále oteplovat.

Článek

Suchprchlík je člověk, který odešel ze své země v důsledku klimatických změn, Ústí pod Labem je severočeské město zatopené řekou Labe a severní pool je obrovské koupaliště v místě bývalého severního pólu.

Společná kampaň organizací Greenpeace, Lékaři bez hranic a Amnesty International upozorňuje na široké spektrum dopadů změny klimatu. Kromě sucha a výkyvů počasí ukazuje, že oteplování planety způsobuje rychlejší šíření nemocí, jako je třeba malárie, úbytek úrodné půdy či sílení migrace. Podle odhadu odborníků, který organizace prezentují, by na světe v následujících 30 letech mohla být až jedna miliarda klimatických migrantů.

Foto: Lékaři bez hranic, Greenpeace, Amnesty International (se schválením)

Kampaň dále upozorňuje na to, že Evropa není připravena na extrémní počasí a další dopady změny klimatu, které ohrožují energetickou a potravinovou bezpečnost, vodní zdroje, ale i lidská práva či finanční stabilitu. Organizace také uvádějí, že nejzávažnější dopady pak zažívají lidé v oblastech, které se na vytváření příčin klimatických změn téměř nepodílejí. V oblastech jako je subsaharská Afrika, Blízký východ či Latinská Amerika klimatická krize přispívá chudobě, politické nestabilitě a násilí.

Stránka Slovník budoucnosti ukazuje, jak by se mohla rozšířit naše zásoba, pokud nebudeme situaci spojenou s klimatickými změnami efektivně řešit, ale přináší také množství dat, například fakta o dopadech změn klimatu na Českou republiku či informace o tom, jak změny klimatu prohlubují nerovnosti a krize ve světě.

„Projevy změny klimatu čím dál tím víc zasahují do životů lidí po celém světě. Zhoršení klimatu ovlivňuje právo na život, zdraví a další lidská práva a má o to vyšší dopad na ženy, dívky, starší osoby a další zranitelné skupiny,“ uvádí David Chytil z Amnesty International. „Klimatická krize je i krizí humanitární. V praxi vidíme, jak intenzivnější a nepředvídatelnější projevy počasí negativně ovlivňují životy a zdraví lidí,“ dodává ředitelka Lékařů bez Hranic Sylva Horáková.

Novotvary tak mají přispět k tomu, aby se o změnách klimatu více hovořilo, organizace tak nabádají k tomu, aby si lidé zjišťovali informace, sdíleli relevantní články na sociálních sítích a téma otevírali se svým okolím. „Mluvme o tom!“ vyzývá Miriam Macurová, vedoucí klimatické kampaně Greenpeace ČR.

Foto: Lékaři bez hranic, Greenpeace, Amnesty International (se schválením)

Kampaň Greenpeace, Lékařů bez hranic a Amnesty International s názvem Slovník budoucnosti.

Autorka: Barbora Báštěcká

Zajímají vás další články o nezisku a občanské společnosti? Působíte v neziskovém sektoru a hodily by se vám užitečné informace, jak zlepšit vaši práci? Navštivte náš web Svetneziskovek.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz