Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vánoce bez živých kaprů, Silvestr bez rachejtlí. Neziskovky vedou kampaně na ochranu zvířat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: (se souhlasem) Compassion in World Farming

Na kampani organizace Compassion in world farming se podílela umělkyně Toy Box.

Organizace za ochranu zvířat se před Vánoci věnují osvětě i advokacii. Kampaň, která je nyní vidět ve veřejném prostoru a v pražské dopravě, ukazuje, co prožívají kapři od výlovu po usmrcení. Vznikají i petice proti prodeji živých ryb a pyrotechniky.

Článek

„Cesta kapra na štědrovečerní stůl je plná bolesti a utrpení,“ hlásá kampaň české odnože mezinárodní organizace Compassion in World Farming (CIWF). Ta se ve splupráci s umělkyní Toy Box snaží přesvědčit Čechy, že vánoční tradice, při které jsou kapři vystaveni náročným převozům, drženi v malých kádích či ve vaně a pak zabiti většinou lidmi bez řádné kvalifikace, je nehumánní. Na stáncích podle organizace totiž často pracují brigádníci, kteří nemají odborné znalosti, jak rybu usmrtit.

Podle vědeckých studií ryba cítí bolest, stres, hlad a ubližují jí též teplotní šoky, takže vyčerpaná a vyhladovělá ryba většinou nepřežije ani případné vypuštění zpět do rybníku.

„Pokud si nedovedete představit Vánoce bez kapřího masa, kupte si rybu na sádkách, které jsou lépe vybaveny pro přechovávání i odborné usmrcení ryb. Nákup na sádkách navíc ušetří kapry dalších transportů a manipulací, spojených s rozvozem na prodejní stánky a pobytem v přeplněných kádích,“ píše CIWF.

Organizace se věnuje také advokacii. Petici, která žádá o konec prodeje živých ryb do rukou zákazníků a pod kterou se podepsalo přes deset tisíc lidí, předala poslankyni za Pirátskou stranu Kláře Kocmanové s tím, že se jedná o týrání zvířat. Prodej živých ryb nedoporučují ani odborné instituce jako Státní veterinární správa či Komora veterinárních lékařů.

Přestože petice je již uzavřená, občané se mohou do advokační kampaně CIWF stále zapojit. Prostřednictvím stránky www.rybolove.cz je možné zaslat zákonodárcům vánoční pohlednici s výzvou o ochranu kaprů před zbytečným utrpením.

Supermarkety Lidl a Billa se proti špatnému zacházení s kapry postavily tím, že odmítly, aby se před jejich ochody živí kapři prodávali. Lidl tak činí již druhým rokem, loňské rozhodnutí odůvodnil argumenty kampaně Vánoce bez násilí, které se dlouhodobě věnuje organizace Otevři oči.

Ta také v několika městech organizuje předvánoční veganské ochutnávky pro veřejnost. Na podporu kaprů se však konají i další akce – organizace Zvířata nejíme například v Praze, Brně či Ústí nad Labem pořádá Tichou uličku za kapry, v rámci kterých chce klidným protestem poukázat na utrpení ryb. Kolektiv pro zvířata pak každoročně pořádá Vánoční prodej psů.

„Chceme poukázat na zřejmou nelogičnost skutečnosti, že si vybíráme, která zvířata budeme milovat a ke kterým budeme krutí,“ stojí v popisku akce na webu Soucitně.

Foto: (Se souhlasem) Kolektiv pro zvířata

Prodej vánočních psů pořádá Kolektiv pro zvířata již poněkolikáté.

Rachejtle ohrožují zvířata a ničí životní prostředí

Společnost pro zvířata letos zaměřila své síly na zákaz prodeje pyrotechniky. Právnické osoby vyzývá k podpisu otevřeného dopisu vládě, jehož cílem je zamezit prodeji neregulované pyrotechniky. Veřejnost pak může připojit svůj podpis pod petici za ukončení prodeje všech kategorií zábavní pyrotechniky, kromě prskavek, na venkovní použití.

„Tato pyrotechnika působí zranění, trauma, šok a smrt zvířatům; poškozuje zdraví lidí; kontaminuje toxickými látkami životní prostředí včetně vody, půdy, zeleně, ovzduší a přispívá ke zhoršování klimatu. Její odpalování je rizikem i z bezpečnostních důvodů,“ uvádí organizace Společnost pro zvířata.

Autorka: Barbora Báštěcká

Zajímají vás další články o nezisku a občanské společnosti? Působíte v neziskovém sektoru a hodily by se vám užitečné informace, jak zlepšit vaši práci? Navštivte náš web Svetneziskovek.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz