Hlavní obsah
Sport

Plochá dráha v Česku potřebuje nový náboj

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Málo týmů, divná pravidla, málo závodů, málo jezdců, ale máme „prestižní závod“ Zlatou přilbu. Takhle nějak by se asi dala popsat česká plochá dráha v kostce.

Článek

Může se zdát, že to vypadá velmi nadějně s budoucností české ploché dráhy, protože aktuálně máme jezdce v seriálu Speedway Grand Prix, ale realita je bohužel jinde.

Jezdci, kteří se chtějí profesionálně živit „czarnym sportem“ se musí hlavně prosadit v cizině. Protože v Česku se jezdí málo závodů i přestože máme dvě soutěže družstev. Jmenovitě se jedná o „extraligu“ a 1. ligu, ale říkat něčemu extraliga, když se jedou pouze 4 závody za účasti pouze 4 týmů se mi nezdá jako rozumné. První liga se nese v podobném duchu 4 závody a 4 týmy, ale rozdíl je v tom, že např. Eduard Krčmář, jezdec extraligového týmu ze Slaného, jezdí první ligu za Kopřivnici. Navíc zde ještě neexistuje riziko sestupu pro extraligové kluby.

(Pozn. Extraligu jezdí: AK Markéta Praha, Zlatá přilba Pardubice, AK Slaný a slovenská SC Žarnovica. První ligu jezdí: AK Markéta Praha, Zlatá Přilba Pardubice, AK Divišov a SPT Profil Kopřivnice)

Jezdci tak musí sbírat zkušenosti ze zahraničních soutěží, především z Polska, Švédska a Velké Británie, občas nějaká Francie, Německo nebo Dánsko, ale jediný, kdo pravidelně jezdí za hranicemi, jsou pouze tři jezdci.

Podle mého názoru se musí změnit systém ligy u nás, protože současný nikam nevede. Kdyby se naše liga jezdila systémem, který se jezdí skoro po celé Evropě, tzn. zápas dvou týmů a dvakrát v sezóně každý s každým přineslo by to více závodů a více zkušeností do budoucna pro české jezdce. Plus by se měla zrušit 1. liga, protože nedává při našem počtu jezdců smysl. Tím pádem by se Kopřivnice a Divišov posunuli do té naší „Extraligy“ a měli bychom minimálně ligu o 6 týmech. To už dělá už 10 zápasů pro každý tým, když do toho ještě nepočítám play-off, které by zřejmě jely 4 nejlepší družstva po základní části. Pokud by se opravdu zrušila první liga musela, by ale vzniklou kvalitní juniorská liga nebo liga do 24 let, kde by jezdili pouze čeští jezdci.

Nemusíme mít ligu, kde v týmu je 7 nebo 8 jezdců, jako bývá zvykem v Polsku, Švédsku nebo Velké Británii. Stačilo by mít pouze 5 jezdců v týmu a jezdit systém zápasů jako mají v Dánsku.

Pozitivní výsledek změny by přineslo i uvolnění pravidel pro stavbu týmů. Protože pokud by se pravidla nezměnila bylo by to k ničemu.

Foto: Vydáno komisí ploché dráhy - Příloha N 072 MČR družstev Extraliga - platné od 05. 04. 2024

Část pravidel pro stavbu týmu v české extralize

Nejlepší by bylo zrušit omezení zahraničních jezdců a jezdců SGP na minimálně prvních pět sezón a poté pravidlo, popřípadě vrátit. Protože plochá dráha se potýká s problémy popularity je potřeba přilákat nějaké zahraniční hvězdy, aby se o české lize mluvilo a přilákalo to nějaké děti k tomuto sportu.

Ať si klidně klub podepíše s nadsázkou řečeno např. Bartosze Zmarzlika, Jacka Holdera a Taie Woffindena, když na to budou mít, ale do několika let by klub musel vychovat alespoň dva nebo tři konkurence schopné jezdce.

Když už jsem nakousnul slovo popularita bylo by dobré, kdyby se vysílali přímé přenosy ze závodů (zápasů). A nejenom to, bylo by potřeba přilákat lidi i pomocí sociálních sítí a dalších dostupných prostředků, aby bylo spojení plochá dráha nebo Speedway vidět. Každý rok se na pražské Markétě pořádá závod Speedway Grand Prix a bývá velmi solidně zaplněná, ale českého fanouška tam najdete velmi těžko.

(Pozn. Speedway Grand Prix v Praze v letošní sezóně byla vyprodaná)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám