Hlavní obsah

Do kin míří film Janžurka: Očima dcery odhalí herečka svá největší tajemství i životní nezdary

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: CinemaArt (registrovaná licence)

V mládí jí říkali, že se má živit divadlem, protože na film není dost hezká a nemůže uspět. Neměli pravdu ani v jednom. Dnes je Iva Janžurová jednou z našich nejoblíbenějších hereček. V životě se ale musela připravit na nejednu překážku.

Článek

Neměla se narodit. Její maminka třetí dítě neplánovala, a když se to dozvěděla, ze začátku snad radost ani necítila.

Iva Janžurová měla namále

„Mamince bylo devětatřicet a říkala si, že už je to vysoký věk. A tak se radili, jak by se toho mého zárodečku zbavili. Nakonec buď nebyl čas, nebo prostředky, anebo nejbližší zdravotnický personál. Tak si asi řekli, že co kdyby to byla holčička a že to risknou. Takhle jsem měla namále,“ řekla herečka v pořadu Český rozhlas Noční mikrofórum. Jenže možná právě osud chtěl, aby se jí krušný začátek jednou vrátil v dobrém. A tak jí dal do vínku obrovský talent.

Když se ale rozhodovala, co bude dělat dál, vsadila na pedagogickou školu. Její rodiče přitom milovali ochotnické divadlo a na jevišti se cítila jako doma. Když se rozhodla studovat DAMU a přesunula se do Prahy, její hvězda začala stoupat. A hvězdné kariéře půvabné herečky už nic nebránilo.

Foto: CinemaArt (registrovaná licence)

Dcera Theodora Remundová, která za dokumentem stojí, je mamince opravdu podobná

Potkala prvního manžela

Prvním manželem Ivy Janžurév se stal kameraman Jan Eisner. Vzali se po krátké známosti v roce 1968, ale láska rychle vyprchala. Herečka rychle zjistila, že naoko dokonalý Eisner má své stinné stránky. Nebyl jí věrný, byl to bohém. Sama věděla, že bude lepší, když půjdou od sebe.

V kom ale našla životního partnera a oporou, byl herec a režisér Stanislav Remunda. Přesto první manželství Janžurovou ovlivnilo do budoucna, a když Remundu poznala, nechtěla o svatbě ani slyšet. Čtyřicet let s ním pak žila na psí knížku. I on měl tehdy zlomené srdce, byl po rozvodu s Blankou Vikusovou.

Podle autobiografie Jiřiny Švorcové měla Janžurová velmi blízko také ke charismatickému herci Josefovi Bláhovi, jenže to mělo velký háček - byl ženatý, a na vášnivý románek si tak mohla nechat zajít chuť. „Jeden čas se s ním Iva sblížila více, než dobré mravy dovolují. Toužila ho mít pro sebe.“

Film Janžurka

S Remundou přivedla na svět dceru Sabinu a Theodoru, obě se dnes živí jako herečky. Theodora navíc jako úspěšná dokumentaristka, a tak není divu, že životní příběh své maminky chtěla natočit ona.

Herečka v dokumentu odhalí minulou kariéru a osobní život v dobových souvislostech. Observační styl se přirozeně prolíná s inscenovanými scénami, ve kterých hravě ožívají fotografie z Ivina dětství i podstatné momenty jejího života. Diváci minout důležitá místa a lidi, vnoří se do soukromé korespondence, ale i do děl, ve kterých Iva Janžurová hrála.

Osobní linka lásky milenecké, partnerské i mateřské se odhaluje jako živná půda pro vášeň k herecké profesi, protíná se s promyšlenou důsledností v uvažování o hereckých postupech. Podstatným prvkem je „obyčejnost“, kterou si Iva Janžurová vzdor výsostnému postavení zachovala, její přirozená lidovost a blízkost divákovi, ambice vydat ze sebe maximum v nejzapadlejším regionu České a Slovenské republiky, stejně jako na prknech Národního divadla. Sledujeme ženu, ke které se vztahuje velká část československé veřejnosti, a to skrze filmové, televizní a divadelní příběhy a postavy, které v nich ztělesňovala a ztělesňuje.

Natáčení navrhla dcera

„Máma sama má k dokumentárnímu zobrazování vlastní osoby velký ostych. Nakonec za tím vždycky viděla spíš snahu vyrobit rychle na objednávku televizní medailonek. Když jsem jí natáčení dokumentu nesměle navrhla já, projevila spíš údiv ve své vrozené skromnosti – že mě to vůbec napadlo a že se tím chci zdržovat. Nakonec opatrně souhlasila,“ říká Theodora Remundová, uznávaná dokumentaristka.

“Přeju si moc, aby se Theodoře film podařil. Bylo to pro mě veliké překvapení, když s tím na mě „přišla“! Budu mít trému za ni i za sebe, jestli pro ni jako hrdinka jejího dokumentárního záměru budu dostatečná. V jednu chvíli se vyjádřila, že to nebude žádná glorifikace a tomu jsem se úlevně zasmála. Bylo by to tak trochu trapné nechat se od dcery vychvalovat a diváka – doufám, že film v distribuci uspěje – nutit k obdivu a k uvědomování si vlastní nedostatečnosti. Naopak, snad se v mém obraze uvidí sami, v prostém údělu ve svých životech, vztazích a profesích úsměvně obstát,“ komentuje vznik dokumentu Iva Janžurová.

Půjdete se podívat? Premiéru si zapište do diářů - 26. 9. 2024.

Zdroj: vlasta.cz, Seznam Zprávy, CinemaArt

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz