Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kdo je manžel Jany Paulové: Čeká je zlatá svatba, maminka jim ve sňatku chtěla zabránit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marek Pátek / CNC / Profimedia / placená licence

Po prvním díle StarDance si manželé věnovali něžné polibky.

Když skončil první přímý přenos StarDance, hudebník Milan Svoboda došel na parket za svou ženou Janou Paulovou se zamilovaným pohledem a věnoval jí krásný polibek. Taková láska po tolika letech, to se už nevidí. Kdo je mužem vedle krásné herečky?

Článek

O Janě Paulové mnozí pochybovali, když se odvážila vstoupit na taneční parket. Obavy přijmout nabídku do StarDance měla především kvůli svému věku - a teď si jde přímou cestou pro vítězství. Hned v prvním díle byla nádherná, noblesní, elegantní. Není divu, že na ní může už skoro padesát let hudebník Milan Svoboda oči nechat. Je přitom až překvapivé, jak krásná a jednoduchá jejich láska už mnoho let je.

Slavní příbuzní

Mnozí příznivci Paulové Milana Svobodu možná tolik neznají, ani jemu však není showbyznys nijak cizí. Jeho bratrancem je Jiří Stivín, jazzový hudebník, jehož dcerou je herečka Zuzana Stivínová. Znát ji můžete například z minisérie Guru, seriálu Oktopus nebo Pustina. Její babičkou je herečka Eva Svobodová, jejím tatínkem pak režisér Milan Svoboda, někdejší šéf činohry Slovenského národního divadla.

Sám hereččin manžel je skladatelem, dirigentem, hudebníkem i pedagogem. Je autorem mnoha známých písní, skládá pro divadelní scénu, muzikály, celovečerní filmy, věnuje se i scénické hudbě. A právě v roce 1977 mu padla do oka mladinká Jana Paulová, kterou si s láskou vzal. Zda věděl, že jejich manželství bude o pár let později vzorem nejen pro jejich dvě dcery, ale i pro mnoho dalších, to se můžeme jen domnívat.

Kde studoval?

Vystudoval Pražskou konzervatoř, na vysoké škole pak Muzikologii na Karlově univerzitě. Tím však neskončil, na Akademii múzických umění v Praze vystudoval kompozici, pokračoval pak na jazzové škole Berklee College of Music v Bostonu.

V devadesátých letech vedl orchestr Contraband, spolupracoval i s řadou známých osobností - našli bychom tam jména jako Aaron Scott, Phil Wilson, Tony Lakatos, Maria Schneider, Jerry Bergonzi a další. Dnes byste ho našli i v Divadle Járy Cimrmana. Často koncertuje s Milan Svoboda Quartet.

Dokonalá láska

Snad právě i díky své manželce byl vždy v zájmu médií. Jana Paulová je obsazovaná herečka, a tak se na ně snažil bulvár odjakživa něco vyšťourat. Nepovedlo se. Herečka v rozhovorech mnohdy s láskou říkala, že hned jak Svobodu spatřila, věděla, že je to ten pravý. Maminka to ale tak neviděla. „Bylo to s ní těžké. Neodhadla, že jsem potkala úžasného chlapa. Nechtěla nám jít ani na svatbu,“ přiznala.

Budoucí tchyni se tehdy nelíbilo, že má její vyvolený dlouhé vlasy, je to bohémský hudebník a zřejmě se bála, jak se dcera s ním jednou bude mít. Přeci jen si po jejím boku představovala lékaře, advokáta nebo někoho o moc serióznějšího. Jenže když rodiče plánují budoucnost, děti se smějí. A tak to bylo i v tomto případě.

Nejkrásnější holka z celé školy

Zamilovala se jako mladinká a už to nechtěla měnit, přitom si mohla vybírat. Herec Zdeněk Žák dokonce jednou přiznal, že Paulová byla nejkrásnější holka z celé školy a muži kolem ní kroužili takřka neustále. Pomáhali jí, chtěli se jí dostat do přízně. Snad právě tehdy její maminka nabyla dojmu, že by si mohla dcera vybrat ve vyšších kruzích. Kdyby bývala věděla, jak šťastná celý život bude, možná by se na jejich veselku koukala jinak.

Paulová sama přiznávala, že s maminkou to někdy bylo trochu těžké. Zkrátka dvě generace, které čas od času nemohly najít řeč. Když se objevila ve filmu Alfonse Karáska Poslední leč z roku 1987 do půli těla nahá, maminka s ní dlouho nemluvila.

Foto: Nextfoto / placená licence

Jana Paulová s manželem Milanem Svobodou

Měla vlastní kapelu

S Milanem Svobodou je pojí také láska k hudbě. Když Paulová vystudovala, byla občas nešťastná z toho, jaké projekty jí chodí. Režiséři měli svou představu a ona jako herečka do toho moc zasahovat nemohla. Zašlo to tak daleko, že si raději koupila elektrickou kytaru a založila kapelu. S tou koncertovala po republice a ráda vzpomíná, že šlo o jedny z nejkrásnějších let.

V té době už měla po svém boku o čtyři roky staršího Svobodu, se který randila tři roky než došlo na svatbu. „Vzala jsem si Svobodu, co mi celý život dává lásku a svobodu,“ říká ráda."Řekli jsme si ano a pak si dali tak dlouhou pusu, že svatební hosté začali pokašlávat," vzpomíná s úsměvem na zamilované chvilky. „Nebyla jsem v bílém, a když jsem vycházela z radnice, hrál nám Pražský bigband.“ V únoru 2025 to bude od jejich svatby 47 let.

Mají spolu dceru Anežku, která žije na Normanských ostrovech a už z nich udělala prarodiče, také Adélu, která našla svůj domov v Indii.

Maličkosti, které dělají radost

„On mě nechává žít a radovat se z věcí, které mě baví. Já mu pak o nich nadšeně vyprávím. A on zase žije věcmi, které baví jeho, a tím zase obohacuje mě,“ říká. Jejím receptem na šťastné manželství je tolerance, společné zájmy nejsou podle herečky nutné.

A aby nikdy Svoboda nezapomněl, jaký poklad doma má, dělá mu jeho žena ráda radost drobnostmi. Například ví, že je to velký fotbalový fanoušek, a když se hraje důležitý zápas, přinese mu pivo v kelímku a párek na tácku. Aby se cítil jako na stadionu!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz