Hlavní obsah
Rodina a děti

Leichtová z Comebacku dceru do první třídy neposlala. Stala se její průvodkyní a učí ji doma

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nextfoto / placená licence

Zářijový návrat do škol se obešel bez šestileté dcerky herečky Kristýny Leichtové, známé ze seriálu Comeback. Ta se s partnerem dohodla, že nastavení školního systému pro ně není akceptovatelné, a malou Dorotku si nechali doma.

Článek

Moderní způsoby výuky jsou stále populárnější, a mezi ně patří i tzv. domškoláctví. Spočívá v tom, že rodiče (nebo jiná kompetentní osoba) učí děti doma, a ty pak dochází na přezkoušení, aby bylo jisté, že zvládají učivo základní školy.

Rodiče to hojně využívají například při cestování, když nechtějí celý rok setrvávat na jednom místě a prázdniny jsou jim málo. Je to druh svobody, který je stále žádanější.

S partnerem byli zajedno

Herečka Kristýna Leichtová měla však jiný důvod. „Nám oběma s Vojtou se nelíbí školní systém momentálně nastavený,“ svěřila se herečka pro web Super.cz. Dorotka se tak stala domškolákem, a Leichtová se cítí být její průvodkyní. To je ostatně název, který pro sebe rodiče používají stále častěji.

Má značit hlubší spojení mezi rodičem a dítětem, také to, že maminka či tatínek jen autoritativně nevychovávají, ale snaží se dítěti porozumět a pomoci mu zorientovat se v krušném světě plném nástrah. Je také jedním z výrazů, který pomáhá odklonit se od fyzických trestů, které jsou u nás ještě stále obecně společensky přijímány.

Vedou kočovný život

„Myslím, že jim tak i prodloužím dětství a budu s nimi moct trávit víc času,“ libuje si herečka. Důvodem pro ně však bylo i to, co pro mnohé jiné. Vedou kočovný způsob života, pendlují mezi Prahou, Ostravou a Plzní. Dorotka je i s mladší sestřičkou buď na cestě s rodiči, nebo s babičkou. Leichtové to ale nevadí, protože být na jednom místě, to by ji stejně nebavilo.

Dvě dcerky, té mladší se ještě školní docházka netýká, má herečka s hercem a režisérem Vojtěchem Štěpánkem. Není to tak dávno, co herečka otevřeně přiznávala krizi v jejich vztahu. To už je však, zdá se, dávno minulostí.

Domškoláctví v zahraničí

Takový model se ale uplatňuje i v zahraničí a i u celebrit, u kterých byste to možná neřekli. Doma se učila Selena Gomez, Hilary Duff, Christina Aguilera, Ryan Gosling nebo Jennifer Love Hewitt.

Doma pak své dítě učila například Katie Holmes, Jennifer Lopez, Nicole Kidman, Jada Pinkett-Smith, Kelly Preston, Emma Thompson nebo Angelina Jolie!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz