Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pití se nikdy nevzdám, to raději zemřu, řekla dcera herečky Aleny Vránové. A tak se i stalo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nextfoto (placená licence)

Znáte ji z pohádek Hrátky s čertem i Pyšná princezna. Její život ale nikdy pohádka ani růžová knihovna nebyl. Těžké chvíle, které ji zůstaly navždy v paměti, si pro sebe legendární herečka Alena Vránová rozhodně nepřála.

Článek

Princezna Krasomila se při své osudové roli snadno zamilovala do hereckého kolegy Vladimíra Ráže. Jenže nejen že jejich manželství skončilo rozvodem, jejich dcera Markéta propadla alkoholu, a nakonec se upila k smrti. Z tohoto světa odešla na Vánoce roku 2013.

Propila i byt

„Paní Rážová zemřela, domů se už nevrátila. Myslím, že zemřela v nemocnici,“ řekla v lednu 2014 Blesku.cz sousedka Markéty Rážové. Zanechala tu dceru Terezu, která dnes zpívá v kapele Yellow Sisters a dala Vránové už tři pravnuky.

Foto: Profimedia (placená licence)

Alena Vránová s vnučkou Antonii Terezou Nyass

Šlo přitom o velmi úspěšnou ženu, mluvila čtyřmi jazyky, měla titul doktorky filozofie, založila cestovní kancelář. Mohla cestovat po světě a užívat si peněz, které mohla vydělat. Jenže všechno v jejích posledních letech padlo za alkohol. Dokonce propila i svůj pražský byt, a proto se před koncem života přestěhovala do Vlašimi, jak informovala média. „Pití se nikdy nevzdám, to raději zemřu,“ říkala poté, co si zničila játra a dostala se do invalidního důchodu. A na její slova skutečně došlo.

Manželovy avantýry herečku rozčilovaly

Smrt dcery přitom nebyla ta jediná těžkost, kterou musela herečka Vránová ve svém životě překonat. Ani manželství s Rážem nebylo zalité sluncem. „Tátu chtěla každá a on kolikrát neodolal. Měl různé avantýry, milenky a snad i nějaký vážnější vztah s nějakou baletkou. Mámu to pochopitelně štvalo,“ řekla Markéta pro Blesk.cz.

„Měli jsme nemocnou kočku, kurýroval ji takový zvěrolékař, se kterým potom máma začala chodit,“ dodala. Ani Vránová tak zřejmě nebyla vzor všech ctností. Jenže to mělo tehdy Ráže naštvat. Chlap, ten jinam chodit může, ale když si to dovolí žena?

„Když se táta hodně naštval, nepromluvil na mámu třeba celý týden ani jedno slovo,“ vzpomínala Rážová a bylo vidět, že o rodinnou pohodu byla u nich doma zřejmě přeci jen trochu nouze. Není divu, že později došlo na rozvod. O ten požádala sama Vránová.

„O rozvod požádala máma. Myslím, že táta se rozvádět nikdy nechtěl. Jakmile se ale rozvedli, mámin vztah s veterinářem skončil a už se nikdy nevdala. To otec ano,“ dodala. „Ona je taková moc svá. I když jsem byla malá, tak si se mnou víc hrál táta. Ona pořád jenom samá práce. Já tátu zbožňovala, od jeho smrti dodnes vypínám televizi, když s ním běží film, nezvládla bych to,“ řekla Rážová v rozhovoru v květnu 2013. O půl roku později zemřela.

Zdroj: extra.cz, blesk.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz