Hlavní obsah
Umění a zábava

Podle Phoebe z Čarodějek nakreslili Ariel, malou mořskou vílu. Původně měla pohádka smutný konec

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Profimedia (placená licence)

Vždy patřila mezi nejkrásnější herečky Hollywoodu. I poté, co oslavila krásnou padesátku, vypadá Alyssa Milano fantasticky a jednou fotkou umí uchvátit sociální sítě. Jaká tajemství skrývá báječná Phoebe ze seriálu Čarodějky?

Článek

Alyssa Milano se narodila 19. prosince 1972 v New Yorku. Už od útlého věku byla vedena k herectví, což brzy vyústilo k její první roli v muzikálu na Broadwayi. Bylo jí pouhých sedm let a byla obrovská hvězda.

Osudové Čarodějky

Na televizních obrazovkách zažila průlom s postavou Samanthy Micelli v populárním seriálu Who's the Boss?, který byl vysílán v letech 1984 až 1992. Tento seriál z ní udělal jednu z nejoblíbenějších hereček své generace. A to jí vydrželo dodnes, ačkoliv u nás je známá především rolí Phoebe ze seriálu Čarodějky, který se vysílal v letech 1998-2006. 

Seriál o třech sestrách si získal obrovskou popularitu a Alyssa Milano se díky němu stala tváří jedné z nejoblíbenějších show té doby. Charmed nejenže upevnilo její postavení v Hollywoodu, ale také přilákalo nové generace fanoušků.

Foto: se souhlasem TV Nova

V Čarodějkách hrála od čtvrté série Rose McGowan, Holly Marie Combs a Alyssa Milano (vpravo)

Inspirace pro malou mořskou vílu

Byla údajně také jednou z inspirací pro vzhled postavy Ariel v Disneyho animovaném filmu Malá mořská víla, který vzniknul v roce 1989. Disney animátoři použili její vzhled jako inspiraci pro kresbu jedné z nejoblíbenějších postav všech dob.

Film je inspirován stejnojmennou pohádkou od Hanse Christiana Andersena, ale s výrazně odlišným, šťastnějším koncem než původní příběh. Režírovali ho Ron Clements a John Musker.

Popularita filmu vedla k vytvoření několika pokračování, televizního seriálu, divadelní adaptace a mnoha dalších produktů. Alyssa se tak dočkala opravdu velké pozornosti!

Jaký konec měla pohádka původně?

Původní verze Malé mořské víly od Hanse Christiana Andersena, která byla poprvé vydána v roce 1837, má mnohem temnější a tragičtější konec než Disneyho adaptace. Překvapivě…

V této verzi se příběh točí kolem mladé mořské panny, která se zamiluje do lidského prince a touží po nesmrtelné duši. Jenže tu mají jen lidé. Aby se stala člověkem, uzavře dohodu s mořskou čarodějnicí: výměnou za svůj hlas dostane nohy. Pokud se jí však nepodaří získat princovu lásku a on se neožení s jinou ženou, zemře a promění se v mořskou pěnu.

Princ se však nakonec skutečně ožení s jinou ženou, což vede doslova k tragickému vyvrcholení příběhu. Mořská panna ještě dostane šanci zachránit si život, pokud zabije prince a vypije jeho krev, která ji vrátí zpět do podoby mořské panny. Ona to ale odmítne a místo toho se obětuje, což vede k tomu, že se promění v mořskou pěnu. Andersen sice čtenářům ponechal naději, když mořské panny označil za éterické bytosti, které mohou ze síly dobrých skutků žít věčně, je však ale vcelku evidentní, proč Disney studio do této verze jít nechtělo.

Foto: Profimedia (placená licence)

Je Ariel celá Alyssa?

Dobrá duše Allyssa

Je dost možné, že si studio Disney vybralo k inspiraci právě Alyssu, která sama často bojuje za pravdu a spravedlnost. A to mnohdy navzdory výtkám, které dostává. Proti jejím politickým postojům se před časem na svém Instagramu vyhranila i její bývalá kolegyně z Čarodějek Rose McGowan, představitelka Paige.

V roce 2017 však přišel zásadní zlom v síle jejího aktivismu, když se stala jednou z hlavních tváří hnutí #MeToo, které upozorňovalo na problém sexuálního obtěžování a napadení. Její tweet s výzvou, aby lidé, kteří byli obětí sexuálního obtěžování, odpověděli „Me too“ (já taky), se stal virálním a inspiroval miliony lidí po celém světě, aby se podělili o své příběhy.

Kromě toho se angažuje v otázkách, jako je právo žen na potrat, práva zvířat, kontrola zbraní a změna klimatu. Zkrátka tu slávu, která jí byla tvrdou dřinou dána, využívá pro dobrou věc.

Šťastné manželství

Velkou podporu nachází také v rodině. Je vdaná za Davida Bugliariho, který je agentem v zábavním průmyslu a na sociálních sítích často ukazují, že jsou bok po boku velmi šťastní. Vzali se v srpnu 2009 a mají spolu dvě děti: syna Mila Thomase Bugliariho, který se narodil v roce 2011, a dceru Elizabellu Dylan Bugliari, narozenou v roce 2014.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz