Hlavní obsah
Lidé a společnost

Shrnutí kauzy P. Diddy: Fakta i konspirační teorie pro ty, kteří už se v případu ztrácí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kredit: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Celý svět řeší - a několik měsíců ještě bude - kauzu rappera a producenta P. Diddyho, kterého viní z obchodu s bílým masem, sexuálních deliktů, vražd. Jde přitom o jednoho z nejvlivnějších mužů Hollywoodu, který má blízko ke slavným celebritám.

Článek

A protože tím žije celý internet, objevují se videa, konspirační teorie i překroucená fakta. Není vyloučeno, že i některé z divokých konspiračních teorií se nakonec ukážou jako pravdivá. Zatím víme však jen tolik, kolik pustí ven investigativní i bulvární média nebo jeho obhájci a zástupci orgánů činných v trestním řízení. Co byste měli vědět a proč se s rapperem spojují některá slavná jména? Tohle je přehled pro ty, kteří už se ve všech informacích ztrácí.

Kdo je P. Diddy?

Vlastním jménem Sean Combs je rapper, producent a podnikatel, který je také trojnásobným držitelem Grammy. Objevil řadu významných umělců, jako byl třeba The Notorious B.I.G. nebo Usher. V roce 1993 založil vlastní label Bad Boy Records, se kterým slavil hned velké úspěchy. Tím byl práve The Notorious B.I.G., který nečekaně zemřel ve věku 24 let. Zastřelil ho neznámý muž z náhodně projíždějícího auta.

The Notorious B. I. G. a smrt dalších

Jeho vrah nikdy nebyl vypátrán a práva z jeho tvorby přešly dle smlouvy na P. Diddyho. Biggie, jak se mu říkalo, byl přitom čtyřikrát nominovaný na cenu Grammy, jeho hip-hopové album získalo jako jedna z mála desek v USA certifikaci diamantová a posmrtně vydaného alba se prodalo více než 2 miliony kusů.

Jedna z hojně podporovaných konspiračních teorií je, že za jeho smrtí stojí právě P. Diddy kvůli právům na jeho tvorbu, ze které získával miliony. Diddyho majetek se odhaduje na více než jednu miliardu dolarů a z našeho pohledu jde o bilionáře. Není to však jediná smrt, ze kterou je spojovaný. Nově se mluví také o Tupacovi nebo zpěvačce Aaliyah, která měla stát v cestě na vrchol Beyoncé. Ta v té době měla údajně velký problém prorazit a rozhodně jí svět neležel u nohou jako dnes.

  • Aaliyah zemřela během havárie letadla na Bahamách a fanoušci na sociálních sítích přišli s teorií, že do letadla nechtěla nastoupit. Údajně věděla, že se něco děje, měla být donucena požít drogy a pilot, který v letadle byl, vůbec pilotem nebyl. S její smrtí ho spojují už i zahraniční média, zda by to ale vůbec mohla být pravda nebo je na této teorii cokoli pravdivého, zatím nevíme.
  • Diddy je nyní podle konspiračních teorií spojován také se smrtí zpěvačky Left Eye, vlastním jménem Lisy Lopes. Ta zemřela během tragické autonehody v roce 2002. Byla velmi úspěšná těžkému osudu navzdory, měla čtyři ceny Grammy a Beyoncé šlapala na paty.

Nic z toho není zatím potvrzeno a jde pouze o teorie fanoušků. Jediné, co zatím víme, je, že během březnové razie na jaře letošního roku v jednom z Diddyho domů byly zabaveny také zbraně, přičemž v jednom ze zásobníků mělo několik nábojů chybět.

Foto: Kredit: KEVIN WINTER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP / Profimedia

Aaliyah a Diddy na MTV Movie Awards v roce 2001

Co se stalo?

Newyorský státní zástupce viní producenta P. Diddyho, že byl více než patnáct let hlavou zločinecké skupiny, která pod nátlakem sexuálně prodávala své oběti, vraždila za účelem zisku či vykořisťovala slabší. Právník Tony Buzbee má mít na stole hromadnou žalobu, do které se přidalo cca 120 lidí včetně těch, které měly být zneužity jako nezletilé. Slibuje, že obvinění se týkají slavných lidí, jejichž seznam svět šokuje. Než se ho však rozhodne zveřejnit, chce si být jistý, že má vše správně.

  • Během razie se u Didyho našlo enormní množství lubrikantů i dětského oleje, které měly sloužit k Freak Offs party. Jde o tajné večírky pro zvané, kteří měli být údajně přinucení k sexuálním praktikám s najatými sexuálními "workers". Mezi nimi také nezletilí. Během toho se užívalo obrovské množství drog a Diddy měl mít k dispozici také zdravotnický personál, který účastníkům dal kapačku, když už byli naprosto vyčerpaní a nebyli schopni ani stát na nohou. Infuzi prý někteří potřebovali další týdny, aby byli schopni normálně fungovat. Právě tyto freak offs jsou předmětem žalob.
    • Podle některých prohlášení se jich mnoho lidí neúčastnilo dobrovolně. Diddy měl k manipulaci používat nejen drogy, ale také kompromitující nahrávky, prostřednictvím kterých údajně lidi vydíral, aby příště přišli znovu.

Ti nejbližší se už od P. Diddyho začali distancovat. Jeho PR ředitelka Nathalie Moar z tvrdého rappera udělala uhlazeného podnikatele pořádající ty nejslavnější večírky - a právě ta už má vypnutý telefon, nereaguje na dotazy a zrušila si e-mail. Ačkoliv je to jedna z největších odbornic na PR, pokud se prokáže, že o všem, co se dělo, věděla, mohlo by to mít pro její kariéru fatální následky.

Žaloba Cassie

„Kohoutkem informací“ otočila jeho bývalá partnerka Cassie, která na něj podala žalobu. To se stalo už v listopadu roku 2023 a hned den na to se bývalí partneři, kteří spolu strávili 10 let, dohodli mimosoudně. Předmětem žaloby bylo obvinění Diddyho ze znásilnění a týrání. Během jejich vztahu ji měl mlátit pěstmi, kopat, bít. To je vidět také na videu z hotelového pokoje, které spatřilo světlo světa, ačkoliv se snažil Diddy podplatit hotelového zaměstnance, aby ho smazal.

Cassie v žalobě také uvedla, že jí Diddy podával drogy, nutil ji k sexu s mužskými prostituty a natáčel si ji přitom. Zpěvačka byla připravena po letech mlčení konečně promluvit o tom, co s Diddym zažívala. Když se dohodli mimosoudně, přičemž podmínky jejich dohody měly zůstat utajeny, Diddy se snažil veřejnost přesvědčit, že ho Cassie vydírala, aby dostala 30 milionů dolarů, jinak chtěla napsat knihu o jejich vztahu, která měla za cíl ho poškodit. Ačkoliv Cassiina žaloba k soudu nešla, začaly se objevovat další, ve kterých se prohlášení shodovala. Vše vyústilo v zatčení P. Diddyho, ke kterému došlo letos v září.

Jaký je rozdíl mezi „white parties“ a "freak off"?

Luxusní večírky, kam přicházeli všichni v bílém, bývaly velmi prestižní a ukázal se na nich každý, kdo něco znamenal. Frek off jsou však párty, na kterých mělo docházet k sexuálním hrátkám pod nátlakem, podávání drog i zneužívání nezletilých.

Na internetu se teď objevují seznamy hostů z White Parties, mezi kterými by měla být i taková jména, jako Demi Lovato, Naomi Campbell, Barack Obama, Kamala Harris, princ Harry a Meghan, Blake Lively, Ryan Reynolds a další. Mnozí předpokládají, že všechna tato velká jména se účastnila freak off. Je však více než pravděpodobné, že většina z nich neměla ani ponětí, co se děje za zavřenými dveřmi. K freak off totiž docházelo v utajení, konaly se úplně někde jinde. Bližší informace přinese vyšetřování.

Konspirační teorie: Děkování Beyoncé

Podle některých zašel vliv P. Diddyho a Beyoncé tak daleko, že jí umělci během předávání ocenění děkují a ujišťují je, že ona stále je ta nejlepší, aby nepřišli o život či kariéru. Zní to trochu uhozeně a vlastně si nikdo z nás nedokáže představit, že by měl mít někdo takový vliv. Ale této teorii - alespoň z části, některé události svědčí. A to například:

  • V roce 2009 během galavečera MTV Video Music Awards si Taylor Swift převzala cenu za nejlepší videoklip k písni You Belong With Me. Rapper Kayne West za ní vyskočil na pódium a řekl, že to byla Beyoncé, kdo udělal nejlepší videoklip a cenu měla držet ona. Rolling Stone pak psal, že se Taylor v zákulisí psychicky zhroutila. Z dnešního pohledu konspiračních teoretiků Kayne zachránil Taylor život.
  • V roce 2017 dostala Adele cenu Grammy za nejlepší píseň roku Hello. „Nemůžu jen tak přijmout tuto cenu, se vší pokorou jsem vděčná, ovšem podle mě je nejlepší Beyoncé. Album Lemonade bylo tak monumentální. Bylo skvělé, dobře promyšlené, krásné a odhalující duši. Všichni jsme mohli vidět tvoji další stránku, kterou nám často neukazuješ. Všichni umělci tady tě zbožňují. Jsi naše světlo,“ řekla Adele a Beyoncé jí poslala ten večer vzdušný polibek a zašeptala, že ji miluje.

Justin Bieber a P. Diddy

Prokazatelně se Justin Bieber a P. Diddy zná, Justin u něj dokonce několik měsíců bydlel bez rodičů v době, kdy byl ještě nezletilý. Existuje tak důvodné podezření, že i on mohl být součástí freaks off party nebo mohl být svědkem něčeho, co ho mohlo v tak mladém věku poznamenat.

Na videích, které kolují internetem, je znát, že Justinovi není Diddyho přítomnost nijak příjemná. Jistě tyhle důvodné obavy budou mít vliv na budoucí úsudek rodičů, kteří uvěří dospělým producentům a svěří jim své děti. V jednom rozhovoru Diddy dokonce řekl, že Justin moc dobře ví, že nemá říkat, co se „starším bráchou“ zažívá.

Spojitost nacházejí fanoušci hlavně kvůli Usherovi. Toho objevil P. Diddy, Usher pak objevil Justina.

Justin pak nazpíval skladbu Yummy, která má být podle některých zpovědí, co zažil. Zpívá v ní: Yeah, you got that yummy-yum, that yummy-yum, that yummy-yum. Konspirační teorie se domnívají, že mají slova znít jako „you got the young me“, tedy „dostal si mé mladší já“. Podle mnohých to měl být P. Diddy, který Justinovi sebral dětství a kvůli kterému měl pocity osamělosti i problémy s návykovými látkami v budoucnu.

Foto: Kredit: NJ / Backgrid UK / Profimedia

Justin Bieber a P. Diddy

Skladba She Knows

Jednou z vůbec největších konspiračních teorií je text písně She Knows. Tu vydal v roce J. Cole a její text se teď stal virální. Zazní v ní například:

Prokletý, pokud to udělám
Prokletý, pokud to neudělám

Špatné věci se stávají lidem, které miluješ
A zjistíš, že se modlíš k nebesům výš
Ale upřímně, nikdy jsem neměl moc soucitu
Protože ty špatné věci, jsem vždy viděl, že přicházejí ke mně

Chlapi říkají zapni, holky říkají zapni
Jediná špatná věc na hvězdě je, že shoří
Odpočívej v pokoji, Aaliyah
Odpočívej v pokoji, Left Eye
Michaele Jacksone, uvidím tě
Jakmile zemřu

Refrén, ve kterém zaznívá opakovaně „she knows“ má vést k jejímu pravému jménu Beyoncé Giselle Knowles-Carter. Má to být důkaz, že o všem věděla. Ona i její manžel Jay-Z jsou blízcí přátelé P. Diddyho.

Půjde P. Diddy na kauci ven?

Pravděpodobně ne, ačkoliv nabízel miliardu jako kauci, chtěl prodat letadlo, aby dal najevo, že neuteče, odevzdat mobilní telefon a před dům, který má v Miami se chystal postavit střážníky. Nic z toho soudce neobměkčilo, a ačkoliv se nakonec soudci vyměnili, protože ten první nebyl schopen stanovit termín hlavního líčení, ani druhý z nich Diddyho na svobodě vidět nechce.

Pro zadržení obviněného ve vazbě máte jen několik legálních důvodů, a tady je jeden naprosto evidentní. Existuje riziko, že by mohl na svobodě působit na svědky a ovlivňovat je, vzhledem k jeho bohatství existuje také důvodná obava, že opustí zemi.

Kdy bude soud?

Příští rok, konkrétně 5. května. Prodleva mezi zadržením a soudem je zejména kvůli obsáhlému případu, který si musí obhájce i státní žalobce nastudovat.

Pokud se mu obvinění vznesená v žalobě prokážou, mohl by jít do vězení na doživotí. Ve vazbě je přitom v newyorské věznici na samotce. Příjemné podmínky tam údajně nemá.

Natáčí 50 Cent o P. Diddym dokument?

Měl by být už natočený, 50 Cent ho prodal Netflixu. Jmenuje se Diddy Do It? Ale je velmi pravděpodobné, že Netflix s jeho uvedením počká na rozhodnutí soudu. Bylo by příhodné, aby ho vydal teď, když je kauza velmi živá a lidé lační po informacích, na druhou stranu by se tam zřejmě mohly objevit informace, které jsou spekulativního charakteru. Z úcty k obětem se zřejmě počká, až bude jasno.

P. Diddy a 50 Cent jsou už roky konkurenti a na jeho zvláštní chování či temné tajemství upozorňoval 50 Cent dlouho. Poté, co se kauza dostala na veřejnost, se rozhodl, že veškerý výtěžek půjde na charitu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz