Hlavní obsah

Vydru rozčílila výše důchodu za celoživotní dřinu. Stěžuje si i Žilková a Krampol

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Novák, Wikipedie CC BY-SA 2.5 via Wikimedia Commons

Od osmnácti let herec Václav Vydra pracoval, když se pak dozvěděl výši své penze, byl pořádně překvapený. Představoval si něco úplně jiného. Není přitom jediný, kdo se z českých celebrit nechává slyšet, že si nemůže dovolit zůstat doma.

Článek

Herec Václav Vydra nemůže odejít do důchodu a užívat si klidného stáží. Jeho penze je tak nízká, že by mu nezbývalo na uspokojení základních životních potřeb. Bez dodatečných příjmů by tak neměl ani na jídlo. Na to, že jsem pracoval od svých osmnácti let bez přerušení, bych si výši důchodu představoval jinak, ale to bych nesměl pracovat a žít v Čechách,“ prohlásil Václav Vydra pro CNN Prima NEWS.

Není to jediný umělec, který se ve stáří potýká s existenčními problémy.

Pár tisícovek nestačí

Když zdražovali energie, herečka Jaroslava Obermaierová z Ulice se dokonce nechala slyšet, že uvažuje o sebevraždě. Sama pracuje navzdory svému věku, kdy už by mohla jen odpočívat a užívat si času stráveného na své oblíbené chalupě, kde žije se synem Jaroslavem.

„Naprosto je mi jasné, že pokud nemají naspořeno a mají důchod podobný mému, těžko se jim žije. Vždyť jen když si člověk uvědomí, kolik měsíčně stojí léky, jídlo, a třeba pokud dojde na mimořádné výdaje, je to smutné,“ nechala se slyšet herečka, která už roky hraje v Ulici drbnu Vilmu Nyklovou.

Obermaierová má nižší důchod než její herecký kolega Jiří Krampol. „Mám důchod okolo dvaceti tisíc korun. Konkrétní nebudu, protože pro někoho to je hodně a pro jiného málo, nechci vzbuzovat závist ani lítost. Takže když zaplatím náklady na bydlení, tak mi zbyde tak na oběd. Kdybych nepracoval, jen těžko bych k tomu měl na léky, oblečení a životní režii,“ řekl populární herec.

Žilková plakala, když se dozvěděla výši svého důchodu

O moc lépe na tom není ani herečka Veronika Žilková ze seriálu ZOO. Když jí oznámili výši důchodu, stála před úřadem a plakala. Spořit si během svého života nezvládla. „Nepodařilo se mi to, protože těch šest dětí tolik peněz projedlo, probotičkovalo, probundičkovalo, proprázdninovalo, že prostě na ten důchod mi zase zbyly jenom ruce na práci,“ přiznala herečka.

Když šla do penze Uršula Kluková, brala 9 tisíc. I v 83 letech tak pracuje a domnívá se, že senioři to mají v tomto státě těžké. Že by s důchodem nevyšel, přiznal i bývalý prezident soutěže Miss Česká republika Miloš Zapletal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz