Hlavní obsah
Lidé a společnost

Berdych začal v Discolandu Sylvie. „Jonák po něm střílel na poli,“ říkal jeho kamarád Filip Turek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Profimedia (koupená licence)

David Berdych založil nechvalně proslulý Berdychův gang

Discoland Silvie Ivana Jonáka byl místem, kde se scházela nejen tuzemská smetánka, ale také zločinci. Jedním z nich byl David Berdych, který tam začínal jako ochranka. Rychle se ale „vypracoval“.

Článek

Berdychův gang měl na výplatní pásce celou řadu lidí včetně elitních policistů z jednotky pro boj s organizovaným zločinem. Myšlenka vlivné a nebezpečné zločinecké skupiny se zrodila v Discolandu Silvie. Právě tam se poprvé potkali David Berdych a Jaromír Prokop, kteří podle všeho byli hlavami celé organizace.

Střílel po něm, oba byli od krve

Berdych své schopnosti prokazoval prakticky od samého počátku, co se objevil ve službách Ivana Jonáka. Potvrdil to i dnešní europoslanec Filip Turek, který se s Jonákem přátelil v době, kdy ho propustili z vězení. „Berdych mu dělal ochranku, dělal na dveřích a byl velmi schopný člověk. Nebyl to žádný podržtaška, ačkoliv mu tak Jonák často říkal,“ vysvětloval politik.

Netrvalo dlouho a budoucí šéf gangu se rozhodl, že by bylo fajn mít víc peněz, než kolik mu dával jeho chlebodárce. „Jonákovi ukradl denní tržbu, sedm set tisíc korun. Ivan sedl do svého Patrola a jel ho kousek od Prahy nahánět. Berdych měl v té době Volkswagen Scirocco a najednou se proti němu objevil na úzké okresce. Ivan to do něj čelně nakouřil. Oba byli od krve, Berdych začal utíkat po poli, Jonák za ním běžel a střílel na něj z pistole,“ doplnil Turek v podcastu televize VOX.

Berdych byl šikula

S trochou nadsázky se tak dá říct, že vlastně Ivan Jonák stál za zrodem Berdychova gangu, protože svého do té doby věrného vyhazovače samozřejmě propustil. Ten tak musel začít přemýšlet, co bude dál. Ale v prvních fázích působení gangu je pravděpodobné, že hlavním kápem byl Jaromír Prokop, který u Jonáka plnil roli účetního. A když byla zavražděna Jonákova manželka Ludvika, Jonák ukazoval právě na Prokopa coby na pachatele. Soud byl ale jiného názoru a za mříže putoval majitel Discolandu Silvie.

Pro Prokopa ale bylo uvězněné Jonáka velkým problémem. Najednou neměl „kasičku“, ze které by mohl čerpat štědré „dotace“. S Berdychem tedy dali dohromady nejen hlavy, ale také kontakty, které si už stihly vytvořit. Navíc Prokop dobře věděl, co se v Berdychovi skrývá a jak velký „talent“ má. „Seznámil jsem se s ním, když nastoupil, bylo mu tehdy osmnáct let, prezentoval se jako mistr Evropy v karate. Během pár týdnů jsme s panem Jonákem zjistili, že ho v ochrance všichni poslouchají, i ti starší. Udělali jsme z něj vedoucího,“ citoval novinář Jakub Kvasnička v podcastu Hlasy zločinu z výpovědi Prokopa před soudem.

Většina peněz se nenašla

Dá se říct, že Prokop s Berdychem se hledali, až se našli. Nakonec vymysleli jednu z největších zločineckých organizací. Jejich „chobotnice“ čítala v době své největší zhruba osmdesát lidí včetně policistů a dalších vlivných osob. Zločinem vydělávaly astronomické částky, které měly dosahovat do stovek milionů. Paradoxně drtivá většina těchto peněz se nikdy nenašla. Případy Berdychova gangu byly inspirací pro televizní seriál Expozitura.

Pokud jde o hlavní aktéry, tak David Berdych byl v roce 2015 podmíněně propuštěn z vězení poté, co za mřížemi strávil jedenáct z celkových patnácti let, které mu udělil soud. Jaromír Prokop se několik let ukrýval v USA. Až v roce 2022 pražský vrchní soud pravomocně potvrdil jeho trest deseti let odnětí svobody za účast na čtyřech loupežích. Definitivně tak zamítl jeho odvolání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
David Berdych
Berdychův gang

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz