Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bombový útok na Wall Street v roce 1920: Záhada, která dodnes nemá řešení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr

Chaos byl velký

Exploze zabila třicet lidí na místě, další osm podlehlo později zraněním. Případ bombového útoku na Wall Street v roce 1920 nikdy nebyl vyřešen. Stopy vedly k následovníkům italského anarchisty Luigiho Galleaniho.

Článek

Během poledního shonu na Wall Street dne 16. září 1920 přitlačil nenápadný muž, kterého nikdo nikdy pořádně nepopsal, vůz tažený několika koňmi doprostřed pulsující ulice. V té době se tam nacházela řada úředníků, poslíčků a dalších lidí, kteří se chystali na oběd. Muž zastavil svůj vozík, slezl a okamžitě zmizel v davu.

Následně došlo před budou banky J. P. Morgan k ohlušující explozi. Na místě zůstalo třicet mrtvých, dalších osm lidí podlehlo zraněním později. Více než 300 dalších lidí mělo více či méně těžká zranění. K tomu výbuch způsobil obrovské škody, které se počítaly na miliony dolarů.

Anarchisté jako hlavní podezřelí

Konspiračních teorií bylo mnoho. Newyorské policejní a hasičské sbory, Úřad pro vyšetřování (předchůdce FBI) a americká tajná služba se snažily zjistit pravdu. Každá stopa byla aktivně sledována a vyšetřovatelé vyzpovídali stovky lidí, kteří byli v inkriminované oblasti před, během a po útoku. Povedlo se však shromáždit jen velmi málo informací. Vše bylo zahalené v mlze a detektivové se prakticky neměli čeho chytit. NYPD byla schopna rekonstruovat bombu a její mechanismus, ale o povaze výbušniny se hodně diskutovalo.

Nejslibnější vodítko však ve skutečnosti přišlo před explozí. Pošťák našel v oblasti Wall Street čtyři nedbale napsané a vytištěné letáky od skupiny nazývající se „Američtí anarchističtí bojovníci“, která požadovala propuštění politických vězňů. Dopisy se zdály podobné dopisům použitým v předchozím roce při dvou bombových útocích. Stáli za nimi italští anarchisté, stoupenci Luigiho Galleaniho, který byl z USA vyhoštěn v roce 1919. Znění dopisů v překladu bylo: „Pamatujte, nebudeme to dále trpět. Propusťte politické vězně, nebo jistě zemřete. Američtí anarchističtí bojovníci“.

Tři roky pátrání výsledek nepřinesly

Úřady rozběhly vyšetřování po celém východním pobřeží, aby vystopovaly tiskárnu, kde letáky vznikly. Ale neúspěšně. Stopy, které se zdály jako slibné, postupně vychladly. Tři roky pátrání nevedly nikam, kriminalisté se postupně dostávali do dalších a dalších slepých uliček. Galleani a jeho teroristé sice zůstali hlavními podezřelými, ani jim se však nepodařilo nic prokázat.

Mimochodem, na fasádě budovy na ulici Wall Street 23 jsou vidět stopy po výbuchu. I když se dodnes objevují „zaručené“ teorie, jak to v roce 1920 bylo, s největší pravděpodobností se už pravdu nikdy nedozvíme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz