Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bylo nalezeno letadlo Amelie Earhart? Kroťme euforii, otazníků je mnoho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/CC BY 2.0 DEED

Putnam a Amelie Earhart v roce 1937

Zmizení letadla Amelie Earhart nad Tichým oceánem před 87 lety je jednou z největších záhad minulého století. Teď se ale zdá, že bude vyřešeno. Objevily se totiž nové důkazy, nebo minimálně náznaky.

Článek

Jedna zrnitá fotografie a hned je z toho celosvětová senzace. Ale vlastně, ještě aby ne! Pokud se opravdu potvrdí, že jde o stroj legendární Amelie Earhart, bude vyřešena jedna z největších záhad letectví všech dob. A také se ukončí šíření konspiračních teorií, které se kolem její osoby už desítky let objevují.

Může to vůbec být její stroj?

Před pár dny odborníci z Deep Sea Vision oznámili, že jim obrázky se sonaru norské ponorky Hugin 6000 ukazují obrysy, které se nápadně podobají letounu Lockheed L-10 Electra, díky kterému získala Earhart svoji proslulost. Můžeme ale už opravdu říci, že tedy víme, kde se pilotka a její její navigátor Fred Noonan ztratili během svého letu kolem světa? Vážně jsou pohřbeni v hloubce 16 000 stop? Zatím je brzy na závěry.

Otazníků je hned několik. Obrázky ze sonaru nejsou fotografie a zvukové vlny vysílané sonarem mají nízkou frekvenci, což znamená nízké rozlišení. Někteří odborníci také říkají, že pokud je to letadlo, nepřipomíná Electru. Dále je třeba připomenout, že umístění objektu sice je zhruba na její letové dráze – ovšem mimo rozsah jejích rádiových signálů.

Je to všechno jinak?

A také je tu skutečnost, že „jistotu“ nálezu mělo už mnoho týmů před Deep Sea Vision, nakonec z toho ale nic nebylo. Navíc je tu celá řada indicií, které naznačují, že to ani nemůže být letadlo Amelie Earhart.

Mnoho lidí například tvrdí, že ji zajali a následně zabili Japonci, což má dokazovat část letadla, která prý byla nalezena v saipanském přístavu v roce 1960. Další lidé zase říkají, že se zřítila a dostala se na ostrov Nikumaroro, 400 set mil jižně od Howlandu, kde nakonec zemřela hlady.

A samozřejmě je tu i nejjednodušší vysvětlení - letadlo prostě spadlo do oceánu. Pilot Elgen Long, který se svou ženou Marií provedl nejrozsáhlejší výzkum, napsal knihu s názvem Amelia Earhart: The Mystery Solved. Nenašel vůbec nic.

Zdroje: wsj.com, nationalgeographic.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz