Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dělala jsem mu sekretářku, vařila, prala, žehlila, tvrdila láska Waldemara Matušky. Přesto ji zradil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-4.0/self-published work

Waldemar Matuška hrál, zpíval a miloval jako o život

Měl obrovský talent, ale také pořádně divokou krev. Když Waldemar Matuška začínal v divadle Semafor, měl jen to, s čím do Prahy přijel - červený svetr, džíny, ručník a kytaru. Přesto se stal legendou.

Článek

Spal na pódiu, přikrýval se oponou. Takové byly začátky jednoho z nejlepších zpěváků, jaké kdy naše země nosila. Když se Waldemar Matuška konečně mohl přestěhovat do hereckého domu na pražské Invalidovně, nebyl sám. Společnost mu dělala jeho v té době už druhá manželka, což mu ale v ničem nebránilo. Střídal ženy, miloval je stejně vášnivě, jako zpěv a život jako takový.

Získal si rodiče i babičku

To se ale změnilo, když mu cestu zkřížila půvabná Jitka Zelenohorská, herečka, které Josef Somr razítkoval zadeček v komedii Ostře sledované vlaky. Zamiloval se do ní až po uši. Jenže se stalo něco, na co nebyl příliš zvyklý. Mladinká dívenka jeho city příliš neopětovala. On se ale nenechal odradit. Dokonce ani v době, kdy byl režimem neoblíbený, nesměl zpívat a měl co dělat, aby měl peníze alespoň na základní životní potřeby.

Někdy v té době mu Zelenohorská podlehla a dovolila mu, aby se nastěhoval k ní domů. Což v té době rozhodně neznamenalo, že budou mít partneři soukromí. V malém bytě se kromě Jitky s Waldemarem tísnili její rodiče a dva bratři. Svým způsobem to ale bylo úžasné období. „Babička si ho nakonec zamilovala. A naši si ho oblíbili,“ vzpomínala herečka. Nikomu nakonec nevadilo, že nápadník jejich dcery má vítr v kapse a jeho životní styl je poněkud rozverný a neurovnaný. Ostatně to málo peněz, které si vydělal v divadle, okamžitě padlo na péči o jeho slepého tatínka.

Zelenohorská mu ale vše tolerovala, prý i jeho občasné romantické úlety. Starala se o něj s veškerou láskou a péči. Sehnala mu větší byt, který následně upravila k obrazu svému. „Dělala jsem mu sekretářku, vařila, prala, žehlila, všechno zařizovala,“ tvrdila herečka. Přesto to nestačilo.

Zůstali v USA

Matuškovo srdce totiž doslova uhranula Olga Blechová, která si nakonec přivlastnila i zpěvákův byt a Zelenohorské dala najevo, že už s ní nikdo nepočítá. A dotáhla to tam, kam žádná z jeho předchozích milenek - vzali se v roce 1976. Měli spolu syna Waldemara a zůstali spolu v USA, když v roce 1986 požádali o politický azyl během turné po této zemi. Matuška i v Americe pokračoval ve své hvězdné kariéře přesto, že mu mnozí předpovídali trpký konec.

Do bývalého Československa se vrátili až po sametové revoluci, zpěvák se opět plný energií vrhnul do toho, co uměl nejlépe. Hrál a zpíval, lidé mu tleskali a on byl spokojený. Ovšem nic netrvá věčně a Matuškovo zdraví začalo vypovídat službu. Poslední dny svého života byl na Floridě v kruhu svých nejbližších. Naposledy vydechl 30. května v Saint Petersburgu. Blechová pak dostala z mnoha stran „kapky“ za to, že odvedla zpěváka od Zelenohorské, že ho snad přemluvila k odchodu do USA apod. Ať to ale bylo jakkoli, nic to nemění na tom, že tyhle dva spojovala velká láska.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz