Hlavní obsah
Lidé a společnost

Iva Janžurová tajila ženatého milence, manžel ji podváděl. Po okupaci předávala dary Dubčekovi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: NextFoto (koupená licence)

Iva Janžurová patří mezi nejlepší komediální herečky, které kdy naše země nosila

Nikdy nepatřila mezi prvoplánové krásky. Přesto se Iva Janžurová jako herečka zásadně prosadila a nemohla si stěžovat ani na nepřízeň mužů. Vdaná byla jednou, osudového muže ale potkala až po rozvodu.

Článek

Jméno Ivy Janžurová je zárukou, že se nebudeme nudit. Ať už půjdeme do divadla, nebo si pustíme film, kde má jednu z rolí, bude to stát za to. Její smích je legendární a dost možná i nenapodobitelný. Sama herečka přitom tvrdila, že ho měla vlastně jako koníček, protože pro každou svou roli si dopředu vymýšlela, jak se v ní bude smát. Nicméně Janžurová není jen skvělá komediální herečka, má za sebou i celou řadu vážných a charakterních rolí. Vždycky se jí ale líbilo, že se lidé jejím výkonům smějí.

Soudruzi jí paradoxně pomohli ke slávě

Když se rozhodla studovat herectví na DAMU, nebylo to jen tak. Její maminka byla totiž zásadně proti a trvalo, než si Janžurová prosadila svou. Nakonec se to ale podařilo a ona školu úspěšně dokončila. Krátce se objevila v angažmá v Liberci, na začátku šedesátých let však už zamířila do Prahy, konkrétně do Vinohradského divadla. A začal sklízet jeden úspěch za druhým.

Logicky se začaly objevovat i filmové nabídky. Její první velkou rolí, kterou se opravdu proslavila, byl snímek Kočár do Vídně režiséra Karla Kachyni. Následovaly Petrolejové lampy a v té době se nezdálo, že by měla excelovat v komediálních rolí. Za to vlastně mohla až normalizace. Janžurová totiž v srpnu 1968 po okupaci „spřátelenými“ vojsky předávala dary a květiny Alexandru Dubčekovi. A aby toho nebylo málo, napsala několik fejetonů do populárního časopisu Zítřek a jako třešnička na dortu bylo její vystoupení ze strany.

Soudruzi to samozřejmě nenechali jen tak a „po zásluze“ ji potrestali. Směla natáčet jen komedie. Ale jak se ukázalo, alespoň v tomto případě udělali komunisté svým způsobem dobře. Začaly vznikat filmy jako Pane, vy jste vdova, Ten svetr si nesvlíkej a mnoho dalších. Janžurová naplno předváděla svou genialitu a talent.

Rozvod po půl roce

V soukromém životě se jí ale příliš nedařilo. Například svůj vztah s Josefem Bláhou před veřejností tajila. Sice po něm moc toužila, on byl ale ženatý a nehodlal na tom nic měnit. Herečka se trápila, než ho raději opustila. Takto jejich vztah ve svých pamětech popisovala Jiřina Švorcová.

Pak přišla láska ke kameramanovi Janu Eisnerovi a zdálo se, že to mezi nimi bude fungovat. Kazit se to ale začalo záhy. Eisner byl do větru a nenechal žádnou sukni na pokoji. Janžurová jeho nevěry logicky snášet nechtěla, takže se po pouhém půl roce v manželství dohodli, že půjdou od sebe. Jenže to tenkrát nebylo jen tak. „Abychom mohli být rozvedeni, před různými komisemi jsme museli tvrdit, jaký k sobě máme nepřekonatelný odpor, jak se nenávidíme, přitom to nebyla pravda,“ tvrdila herečka. Přiznala, že celý tento proces ji vlastně znechutil manželství jako takové. Proto už se nikdy znovu nevdala.

Čtyřicet let plných lásky

Přitom příležitost měla. Jejím osudovým mužem se stal kolega z Vinohrad Stanislav Remunda. „Přišel nezván, sedl si, najedl se, napil a zase odjel,“ vzpomínala s úsměvem. Nebyl to bezproblémový vztah, všechny neshody a krize však přestáli díky tomu, že se opravdu milovali. Nakonec spolu vydrželi přes čtyřicet let, měli spolu dcery Theodoru a Sabinu. Když Remunda v roce 2012 zemřel po dlouhé nemoci, Janžurové zbyla v životě velká díra, kterou nikdy zcela nezacelila. Tak moc si byli blízcí.

V poslední době se sem tam objeví zprávy, že by Janžurová mohla pověsit herecké řemeslo na hřebík. Například kvůli zdravotním problém a odkládání operace kolen, které jí dlouhodobě trápí. Zatím se ale zdá, že odchod neplánuje. Pro diváky je to jenom dobře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz