Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jan Kanyza ztropil skandál se sovětskou servírkou. Cejchu donašeče pro StB se zbavoval dlouho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se souhlasem televize Nova

Jan Kanyza zazářil například v nováckém seriálu Hospoda

Jeho život rozhodně nebyl procházkou růžovou zahradou. A byla to možná jedna nespravedlnost, která nakonec mohla za to, že se z herce stal spíš malíř. A nutno říct, že i v tomto je Jan Kanyza úspěšný.

Článek

Dnes si Jan Kanyza užívá rodiny a malování. Je to škoda, protože takových herců mnoho nemáme. Na druhou stranu se mu vlastně nikdo nemůže divit, že se víceméně stáhl z veřejného života. Svým způsobem za to zřejmě mohla kauza, která se táhla roky.

Soudní spory ohledně StB

Kanyza se totiž ocitl na seznamu spolupracovníků StB. Byl veden jako agent s krycím jménem Honza. Svazek vedla část StB zabývající se bojem proti vnitřnímu nepříteli v letech 1975 až 1983. Objevily se také informace, že donášel na kamaráda Vítězslava Jandáka. Soud však nakonec rozhodl, že Kanyzovo jméno bylo ve svazcích neoprávněně. Sám herec sice přiznával, že se s agenty StB sešel, protože měl strach se vzepřít, nic kompromitujícího jim ale prý neřekl.

I když se tedy po několika letech nakonec dočkal satisfakce a zmíněného soudního rozhodnutí, pachuť v něm zůstala. A nejspíš i proto se naposledy objevil ve snímku Voda, co mě drží nad vodou, pak se už věnoval jen dabingu či práci pro rozhlas. A nakonec se rozhodl s herectvím úplně skončit a věnovat se jen malování. A nutno říct, že je v tom skvělý, o čemž svědčí řada výstav třeba v USA či ve Francii. Ta je ostatně jeho druhým domovem, v Languedocu má vlastní ateliér.

Za socialismu na volné noze

Přitom Kanyza se už jako mladík rozhodoval, jestli bude malíř, nebo herec. Hlavně díky kamarádům se rozhodl pro DAMU, kam se dostal hned na první pokus. Setkal se tam s řadou velikánů, jako byli například Petr Štěpánek a mnoho dalších. Kanyza sám s trochou nadsázky říkával, že všichni chtěli do Hollywoodu, realita však byla poněkud jiná. Studia ukončil v období normalizace a pak se jen smutně díval, jak nejen jeho naděje odplouvají kamsi nenávratně pryč.

Kanyza se sice na několik let objevoval v Divadle Na zábradlí, ze všeho nejvíc však toužil po volnosti a svobodě. Dostal ji, jako jeden z mála herců za socialismu se dokázal uživit na tzv. volné noze. Jenže zřejmě i proto byl neustále pod dohledem soudruhů, kteří dávali pozor, aby neudělal nějaký „přešlap“. A ten nakonec opravdu přišel.

Mezinárodní skandál

Všechno přitom vypadalo nevinně. Na druhou stranu, i maličkost často za tuhého socialismu znamenala průšvih. Během natáčení válečného filmu Sokolovo, jenž částečně probíhalo i v bývalém Sovětském svazu, měl drobné nedorozumění s místní servírkou. Ta mu totiž zapřela objednanou sklenku vodky, z čehož se pak stal téměř mezinárodní skandál. Soudruzi byli nekompromisní, herec měl nějakou dobu co dělat, aby vůbec sehnal nějakou roličku.

Nakonec se ale i z těchto těžkostí dokázal dostat. Ostatně silnou vůli měl vždycky. Vlastně jediná věc ho dokázala „porazit“ - kouření. Dokonce ani jeho milovaná manželka Žofie ho nedokázala přesvědčit, aby cigarety odložil. Na druhou stranu k němu ta cigaretka tak nějak patří. Možná i proto byl (a vlastně stále je) idolem žen několika generací.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz