Hlavní obsah
Lidé a společnost

Josef Somr si po smrti své lásky vzal její sestru. Sen o dožití na chalupě si nesplnil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-3.0

Patřil mezi naše nejoblíbenější herce

Jedna z hlavních rolích ve filmu Ostře sledované vlaky proslavila Josefa Somra i za oceánem. Hodila se mu průprava z dětství, kdy s tatínkem chodil sledovat vláčky na nádraží.

Článek

Scéna, kdy Josef Somf razítkuje pozadí Jitky Zelenohorské, se stala slavnou nejen v tehdejším Československu, ale i daleko za socialistickými hranicemi. Když se na Menzelův film Ostře sledované vlaky šli podívat rodiče Josefa Somfa, neubránili se ale zděšení. Hercova maminka dokonce několik nocí proplakala, protože jí mnoho lidí dalo jasně najevo, že jsou z role jejího syna pobouřeni. To, že snímek nakonec získal Oscara, snad pro ně bylo zadostiučiněním. Každopádně Somrova pouť ke slávě byla klikatá a nechybělo moc, aby vůbec nezačala.

Herce z něj mít nechtěli

Jeho rodiče si totiž nepřáli, aby se jejich kluk stal komediantem, jak říkávali. Místo toho měl pracovat na rodinném hospodářství s vinohradem ve Vracově. Po škole Josef Somr nastoupil do zemědělského družstva a nezdálo se, že by mu něco chybělo. Ovšem dokud se náhodou v Brně nedostal před hereckou školu, kde zrovna visely vypsané termíny zkoušek. A Somr dostal nápad, že se zkusí dostat na JAMU. Doma se to nesetkalo s pochopením, rodiče si dokonce pozvali na pomoc místního pana faráře. Ten se ale kupodivu přidal na stranu budoucího herce a bylo rozhodnuto.

Brno ale nebylo město, které by ho přijalo s otevřenou náručí. Naopak. Kdykoli to šlo, vracel se domů, kde měl kamarády a kde se cítil dobře. Navíc ve škole se na něj dívali skrz prsty, protože měl pokažený kádrový profil. Jeho bratr totiž strávil několik měsíc v komunistickém vězení. Vše se změnilo až ve chvíli, kdy mu profesor poradil, aby se přihlásil do tanečního a pěveckého souboru. Tam si konečně našel přátelé a vše začalo klapat. Tedy kromě vztahů. I když se Somr oženil se svou studentskou láskou, dlouho to nevydrželo. Soužití s jejími rodiči pod jednou střechou zkrátka nebylo to pravé ořechové.

Odešla od něj za Polívkou

Po absolvování JAMU získal angažmá v Pardubicích, rychle se však dostal do Prahy do Činoherního klubu. V hlavním městě ale opět trpěl samotou, přespával měsíce v šatně a nezdálo se, že opravdu zazáří. Naštěstí však potkal Evelynu Steimarovou, která se do něj zamilovala. Začali spolu žít a přemýšleli o svatbě. Jenže pak se jeho vyvolená seznámila s Bolkem Polívkou a odešla za ním.

Somr byl nějakou dobu sám, než našel svou velkou lásku Zuzanu Šavrdovou. Žili spolu na Vinohradech a vypadalo to, že nemohou být šťastnější. Bohužel jeho partnerka zemřela na rakovinu, což byla pro herce obrovská rána. Neměl chuť do života ani do hraní. Oporu však našel u sestry své zesnulé partnerky. Jaroslava pracovala jako rekvizitářka v Národním divadle, málokdo však tušil, že se Somrem začali žít. Že se vzali prasklo až v roce 2012 na filmovém festivalu v Karlových Varech.

Chaloupku musel prodat

Paní Jaroslava mu věrně stála po boku i v dobách, kdy začal Somr zdravotně strádat. Náročná operace slinivky se sice podařila, už to ale nebylo jako dřív. Maloval si, že spokojeně dožije ve Vracově v chalupě po rodičích. Tento velký sen se mu ale nesplnil, domek totiž musel prodat. Dům byl několikrát terčem zlodějů, Somr navíc neměl sílu ani energii, aby se o něj staral. Poslední měsíce tak trávil v Praze, nezvedal telefony a tvrdil, že už s ním nic není, protože tráví většinu času po špitálech. Josef Somr zemřel v sanatoriu na Pleši, kde na věčnost odešel například i Jiří Pomeje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Josef Somr

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz