Hlavní obsah
Lidé a společnost

Josef Vinklář práskal kolegy, vedl si na ně sešit. Manželkou se chlubil a podváděl ji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0/J.Broukal

Výborný herec, ale podle všeho ne úplně dobrý člověk

Skvělý profesionál, ale také pedant a člověk, který si šel za svým i za cenu toho, že vše a všechny kolem sebe zboural. Mnoho lidí tvrdilo, že Josef Vinklář byl podobný doktoru Cvachovi, kterého si zahrál v Nemocnici na kraji města.

Článek

Chybělo málo a herec, který pocházel z vesničky Podůlší jen několik kilometrů od Jičína, své umění vůbec nemohl předvádět. Dům jeho rodiny totiž do základů vyhořel, jeho rodiče zachraňovali napřed domácí zvířata, až pak přišli na řadu synové. Naštěstí však pro oba kluky přišli včas, následně se všichni odstěhovali do Prahy.

Chtěl dokázat, že je nejlepší

Mladý Josef Vinklář od začátku ukazoval, že je cílevědomý a ochotný udělat pro úspěch cokoli. I když se dal do učení, přesně věděl, co chce v budoucnu dělat. Byl členem Dismanova rozhlasového dětského souboru, do herectví se naprosto zamiloval. Netrvalo dlouho a dostal nabídku od Jana Wericha, aby si zahrál v jeho divadle. Následně putoval do Pardubic, aby se vrátil do Prahy, konkrétně do Realistického divadla.

Stal se hvězdou, po čemž ostatně dlouho toužil. Když v roce 1983 nastoupil do Národního divadla, bylo to pro něj zadostiučinění. Všem přeci dokázal, že dokáže být velkým hercem i bez odpovídajícího vzdělání. Ve Zlaté kapličce zůstal až do své smrti v roce 2007. Jenže se zde, kromě nesporného talentu, jasně ukazovala i jeho druhá tvář.

Choval se povýšeně a arogantně

Mnoho jeho kolegů vzpomínalo, že se choval povýšeně, trval na sebemenších maličkostech a jakmile se někomu něco nepovedlo, rázně a viditelně mu to vyčítal. Vinklář si dokonce zavedl sešit, kam si zapisoval prohřešky ostatních, na které pak neváhal upozorňovat nadřízené. „Pepa byl svině. Měl diář, kam si psal poznámky, co kdo kdy a kde řekl. To aby měl všechny v šachu,“ řekla spisovatelka Mirka Besserová, vdova po Vilému Besserovi

Nebylo tedy žádným tajemstvím, že když dostal svoji nejslavnější roli doktora Cvacha v seriálu Nemocnice na kraji města, mnoho lidí ho s tímto „hrdinou“ spojovalo. Oba dokázali jít „přes mrtvoly“, aby prosadili vlastní zájmy.

Zřejmě i proto koketoval s StB, měl donášet na lidi, kteří se mu zrovna příčili. Faktem sice je, že jako poslušný a oddaný stoupenec komunistické strany po okupaci v roce 1968 její řady opustil, přesto hrál sále dál a režim mu nedělal žádné problémy. Proto se začalo povídá o jeho spojení s StB, což nakonec naznačovaly i některé dokumenty.

Neustále zálety a milenky

Ani v soukromém životě nebyl Vinklář zrovna příkladný. Svojí první manželkou Janou Dítětovou se sice chlubil téměř na každém kroku, protože byla velmi krásná. Jenomže jí byl zároveň často nevěrný. A pokud jde o alkohol, pil spíš víc, než méně. Poslední kapkou jejich vztahu byla silvestrovská oslava, na kterou si herec domů přivedl spoustu lidí. Pak se ale vypařil, Dítětová tedy všechny zamkla na pavlači a nepustila je dovnitř.

Druhé manželství slavného herce s herečkou a spisovatelkou Ivankou Devátou dopadlo také nezdarem. Pokračoval ve svých avantýrách. „S Pepíkem to bylo hezký. On byl vtipnej, podívala jsem se do světa, ale pak přišly horory,“ nechala se slyšet. Rozvedli se, on sliboval všechno možné, znovu se tedy vzali. Druhý rozvod tak byl logickým vyústěním.

Nadšený slavista zemřel 8. září 2007 ve vinohradské nemocnici na rakovinu plic ve věku 76 let, jeho hrob je ve vesničce Libuň.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz