Článek
Houbařům sice pomáhá jakási mapa pravděpodobnosti růstu hub, která má určovat, kde je největší šance na houbařské žně. Na tu ale také není bůh ví jaké spolehnutí. „Na stránce se správně píše, že je to pouhý odhad, který se skládá z několika faktorů. Jako zajímavost pěkné, reálně ale téměř k ničemu,“ vysvětloval nám mykolog Stanislav Berka. Podle něj je nejlepší spoléhat se na vlastní znalosti, případně se poradit s někým, kdo v dané oblasti žije a lesy má „prochozené“.
Kde je největší šance na úspěch?
Zatímco třeba ve Středočeském kraji hlásí houbaři úspěchy prakticky odkudkoli, na Vysočině už je to jinak. Přesto, že dle zmíněné mapy by se košíky měly zaplnit s přehledem a rychle, protože jste přeci v oblasti, která značí vysokou až velmi vysokou pravděpodobnost růstu hub. „Nejnovější zkušenost mám z Pelhřimovska. Dva dny po sobě, rozdíl dvacet kilometrů. Zatímco v prvním lese jsem doslova narážela na hřiby hnědé, následující den jsem nenašel ani jednoho. Zároveň jsem musel chodit pouze kolem lesa, uvnitř sucho,“ usmíval se Berka.

Houby rostou ve velkém
Odborník tvrdí, že právě kolem lesů a na jeho krajích jsou momentálně největší šance na nejlepší „úlovky“. „Hřiby doslova jako talíře, spousta kozáků, nádherní křemenáči. Vše v trávě. Ať už se bavíme o nízké, či vysoké. A pokud už mermomocí opravdu musíte do lesa, vybírejte si úseky s mechem a trávou, tam pravděpodobně budete úspěšní.“ Je však možné, že plné koše se nebudou nosit dlouho. Nejde ani tak o déšť, jako o teploty.
Počasí houbám přát nebude
Už nyní klesají hluboko pod deset stupňů, předpovědi na příští týden ukazují i čtyři stupně. Což je samozřejmě málo. „Nedivil bych se, kdyby třeba právě na zmíněné Vysočině byly přízemní mrazíky. A to je pro houby konečná. Ideální teplota v noci je kolem deset stupňů, přes den čtrnáct, patnáct. A samozřejmě déšť, kterého bychom ale snad měli mít dostatek,“ uvažoval Berka.

Houby se dobře hledají hlavně kolem lesů
Mykolog se pozastavil nad ještě jednou zajímavostí, která určuje letošní houbařskou sezónu. A to je červivost plodnic. „Třicet, čtyřicet procent, to například loni nebývalo. Touto dobou jsme nosili plné koše „praváků“ a dalších hub, které byly naprosto zdravé. Přičítám to horkým dnům, které ještě nedávno panovaly,“ uvažoval Berka s tím, že na jeho vkus nacházel i poměrně málo nových plodnic, které by naznačovaly, že dny následující budou z pohledu houbařů zaslíbeným rájem.
Vše se samozřejmě může ještě otočit. Meteorologům předpovědi málokdy vycházejí s větším předstihem. „Je to tak. Dnes se zdá, že je problém předpovědět počasí na následující den, natož na týden. Takže bych byl v klidu. Ale kdo může do lesa, ať vyrazí teď, litovat určitě nebude,“ dodal odborník.
Zdroj: autorský článek