Hlavní obsah
Lidé a společnost

Paul Newman byl barvoslepý. Smrt syna si vyčítal, začal pít a utekl od rodiny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-4.0/Catherine Ellis

Jeho život nebyl jen pohoda a zábava

O hollywoodské legendě se říkalo, že má nejmodřejší oči na světě. Ať to byla pravda, nebo ne, Paul Newman prožil přes padesát let vedle jediné ženy. Rozhodně to ale nebylo vždycky jednoduché.

Článek

V době, kdy poznal svoji osudovou ženu, nádhernou kolegyni Joanne Woodward, byl stále ženatý. Když se totiž Paul Newman vrátil ze služby vlasti v americkém námořnictvu, oženil se s Jackie Witt. Moc štěstí však spolu neprožili. Přesto se jim narodily tři děti - syn Scott a dcery Stephanie a Susan. V té době přitom ještě nebylo vůbec jasné, že z Newmana bude hvězda první velikosti. Podnikal, ale moc se mu nedařilo. A tak zkusil štěstí na Broadwayi, kde díky svému charisma a přirozenému talentu okamžitě zaujal.

Osudová láska z Dlouhého horkého léta

Přesto trvalo ještě nějakou dobu, než natočil své slavné filmy na Podraz, Butch Cassidy a Sundance Kid a další. Dá se však říct, že jeho životním snímkem se stal až film Dlouhé horké léto. Právě tehdy se totiž seznámil s Joanne Woodward. Také ona byla ještě zadaná, žila s podnikatelem Gorem Vidalem. Ale kouzlu Newmana totálně propadla. Stejně tak se zamiloval on. Později tvrdil, že to bylo na první pohled.

Začátky jejich vztahu nebyly snadné. Newmanova manželka se odmítala rozvést, novému páru házela klacky pod nohy. Nakonec ale své snahy vzdala a k rozvodu svolila. Zdálo se, že štěstí Newmana a jeho lásky nestojí nic v cestě. V roce 1958 se vzali a vypadali opravdu dokonale. Nerozdělily je ani nástrahy Hollywoodu, ani četné krize, které postupně přicházely.

Syn se předávkoval drogami

Narodily se jim tři dcery - Clair Olivie, Melissa a Nell a slavný herec jakoby své potomky z předchozího vztahu postavil na vedlejší kolej. Když jeho syn Scott v roce 1978 zemřel na předávkování drogami, Newman si to kladl za vinu a dlouho si to nemohl odpustit. Herec začal holdovat alkoholu a od své nové rodiny odešel. Nakonec se vrátil a založil nadaci, která pomáhá drogově závislým.

Mimochodem, na charitu věnovali opravdu hodně peněz. Newmanova společnosti na dresinky, omáčky a limonády Newman’s own dala vážně nemocným více než 300 miliónů dolarů. Smrt syna však jediný problém v hollywoodském manželství. Povídalo se o Newmanových milenkách, jednou z nich měla být i Elizabeth Taylor, se kterou hrál ve filmu Kočka na rozpálené plechové střeše. V té době už byla samozřejmě jeho sláva na vrcholu.

Rakovina byla nad jeho síly

Nemuselo to tak ale vůbec být. Newmanovi v žilách kolovala hodně neklidná krev po židovských rodičích. Miloval sport a nebyla náhoda, že na co sáhl, to se mu povedlo. Nakonec se rozhodl, že bude vojenským pilotem. Plány mu ale zhatili lékaři, když mu diagnostikovali barvoslepost. S létáním tak skončil v podstatě ze dne na den. Z dnešního pohledu je to dobře, Hollywood by jinak přišel o jednu ze svých nejzářivějších hvězd.

Kariéru ukončil v roce 2007, bylo mu 82 let. Oficiálním důvodem bylo, že už nemá dostatek sil, aby náročnou profesi vykonával. Jeho blízcí ale už věděli, že bojuje se zákeřnou rakovinou plic. Nepomohla operace, chemoterapii ukončil předčasně, protože chtěl domů. Po boku milované Joanne a dětí zemřel 26. 9. 2008.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Paul Newman

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz