Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Super El Niño odchází, La Niña pomalu přichází. A s ní změny počasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/CC0 1.0 DEED

Změnu počasí ucítíme i u nás

Momentálně se nacházíme v sevření El Niña, který v posledních měsících vyvolává různě divoké počasí. Chystá se však velká změna, návrat totiž chystá stará známá „dáma“.

Článek

Zdá se stále pravděpodobnější, že se klimatický cyklus v příštích šesti měsících změní díky proudění oceánského a atmosférického jevu, který je zvaný La Niña, což přinese řadu různých trendů počasí.

Nejteplejší rok v historii měření

V prosinci 2023 NOAA předpověděla, že existuje čtyřiapadesáti procentní šance, že El Niño letos ukončí svou vládu jako „historicky silný“ jev. Ačkoli nejde o oficiální termín, jako „silné“ je toto proudění definováno v případě, že teploty v tropickém východním Pacifiku překročí průměr o 1,5 °C, za „velmi silné“ nebo „historicky silné“ jsou prohlášeny, pokud dosahují prahové hodnoty 2,0 °C.

Aktuální El Niño je skutečně silný, přesně jak předpovídala většina meteorologických stanic a organizací. Někteří ho dokonce nazývají „super El Niño“. Spolu s širokým trendem změny klimatu byl probíhající El Niño částečně zodpovědný za to, že se rok 2023 stal nejteplejším rokem na Zemi v historii měření.

Více hurikánu, teploty „vzhůru nohama“

Naštěstí super El Niño nebude trvat dlouho. Předpokládá se, že počasí již dosáhlo své maximální síly, která v současné době slábne. Podle předpovědi Climate Prediction Center NOAA existuje šance 79 procent, že se podmínky vrátí do normálního stavu. Také existuje šance 55 procent, že mezi červem a srpnem plně rozvine svou vládu La Niňa.

Co znamená fáze La Niňa? Studené vody v Pacifiku tlačí proud na sever, což má za následek sušší počasí na jihu USA, ale vlhčí a chladnější počasí na severozápadě Pacifiku a v Kanadě. Také vidíme teplejší zimy na jihu a nižší teploty na severu. La Niña navíc může znamenat daleko více hurikánů nad Atlantikem.

Jak se tyto fáze liší?

Možná stojí za připomenutí, že cyklus se na Zemi točí právě kolem těchto dvou fází: teplé fáze El Niño a studené fáze La Niña. El Niño je vyhlášeno, když teplota moře v tropickém východním Pacifiku stoupne o 0,5 °C nad průměr. El Niño obecně tlačí globální teploty nahoru, ačkoli jeho přesný dopad se liší region od regionu.

Přestože jsme momentálně ve fázi El Niño, v posledních několika letech dominovala zcela bezprecedentně La Niña. Příchod El Niña byl oficiálně vyhlášen v červnu 2023, což znamenalo, že ukončil tři roky „řádění“ La Nini. Nyní to vypadá, že „dáma“ pomalu chystá svůj návrat.

​Zdroje: climate.gov, theconversation.com, iflscience.com, National Oceanic and Atmospheric Administration

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz