Hlavní obsah

Tohle změní podobu válek. Duchové místo letadel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Profimedia (koupená licence)

Systém BriteStorm vygeneruje celou letku „duchů“

Obsluha nepřátelských radarových systémů uvidí eskadru stíhaček, logicky začne reagovat. Systém BriteStorm předtím zajistí, že půjde jen o „duchy“, které reálně neexistují. Mělo by to znamenat průlom.

Článek

Italská společnost Leonardo představila svůj nejnovější systém elektronického boje BriteStorm. Zařízení váží jen 2,5 kilogramu a je tak malé, že je možné ho namontovat na letadla, drony či rakety. BriteStorm dokáže deaktivovat nepřátelské radarové systémy nebo je oklamat, aby „detekovaly“ fantomové cíle. Systém teď testuje britské Královské letectvo.

Ochrana lidských životů

Vzdušná převaha už je dnes jen nereálný sen. Moderní pozemní radary mají široký dosah a tvoří páteř většiny moderních integrovaných systémů protivzdušné obrany (IADS). Efektivní IADS ve spojení s mobilními pozemními systémy protivzdušné obrany (GBAD) a raketovými systémy země-vzduch (SAM) umožňuje svým operátorům odhalovat, sledovat, zachytit a zasáhnout hrozby ze stále větší vzdálenosti. Výsledkem je, že vojenské operace jsou větším rizikem.

BriteStorm by měl být odpovědí na to, zda lze efektivně chránit lidské životy. A vzhledem k tomu, že BriteStorm umožní ozbrojeným silám mít možnost záložního rušení na menších bezosádkových systémech, pravděpodobně to změní podobu toho, jak budou budoucí mise vedeny. Což by znamenalo významnou operační výhodu. Systém je nezávislý na platformě, což operátorům umožňuje flexibilitu v integrování funkce na preferovanou platformu.

Nepřítel realitu nezjistí

Použití technologie DRFM (Digital Radio Frequency Memory) umožňuje použití široké škály technik elektronického klamání proti nepřátelským systémům. To se může pohybovat od „přepažení“ nepřátelského systému elektronickým šumem nebo generování „duchů“ letadel, která tam ve skutečnosti nejsou. Ať tak či onak, operátoři nepřátelského IADS nemohou vytvořit přesný vzdušný obraz, což vede ke zmatku a širšímu narušení velení a řízení.

BriteStorm také významně snižuje náklady a rizika spojená s ochranou přátelských sil, protože funguje jako multiplikátor sil tím, že umožňuje použití strategických prostředků jinde. BriteStorm by měl zkrátka změnit způsob vedení operací proti sofistikovaným systémům protivzdušné obrany s využitím nejnovější elektroniky a digitálních technologií.

Aplikace v USA a na globálních trzích

Kromě svého počátečního partnerství s Velkou Británií se zdá, že klíčovým odběratelem pro BriteStorm bude Ministerstvo obrany USA. Vzhledem k rostoucí důležitosti elektronického boje v současných bojových scénářích nabízí BriteStorm výraznou výhodu, což umožňuje americkým silám udržet si převahu v soubojích elektronického boje.

Užitečné zatížení je navrženo tak, aby bylo snadno exportovatelné, s demonstračními jednotkami, které jsou již k dispozici v USA. Leonardo však očekává značný zájem z jiných trhů, včetně Evropy, Středního východu a Asie a Tichomoří, kde pokročilé systémy protivzdušné obrany představují rostoucí hrozbu pro vojenské operace. Schopnost přizpůsobit schopnosti BriteStorm konkrétním potřebám mise z něj činí přitažlivou volbu pro širokou škálu mezinárodních zákazníků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz