Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tomáš Töpfer byl v hledáčku StB. Své děti hledal v Americe, kam je odvezla jeho tehdejší manželka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-2.5

Tomáš Töpfer je muž mnoha tváří - herec, režisér, politik i majitel restaurace

Šibalský úsměv a věčně dobrá nálada. Tak zná Tomáše Töpfera mnoho lidí. Jemu ale několikrát do smíchu nebylo. Hlavně, když přišel o své dcery, které jeho exmanželka odvezla do USA bez jeho vědomí.

Článek

Často slýchával, že je Žid, jeho maminka i tatínek prošli koncentračními tábory. A jako malý musel v dětském kolektivu často poslouchat urážky. „Brácha se kvůli tomu pral. Naši nám ale říkali, že si na to musíme zvyknout,“ vzpomínal Tomáš Töpfer v rozhovoru pro Divadelní noviny. Zatímco mnoho rodin si kvůli tomu změnilo jméno, jeho rodiče to prý ani nenapadlo. Možná někde tam se učil, že stát si za svým je věc, která se mu může v životě hodit.

Třeba když se na něj „přilepila“ tajná policie, protože jeho tehdejší tchán Karel Pichlík byl jedním z prvních, kteří podepsali Chartu 77. Sám Töpfer přiznal, že se bál, aby mu ji někdo nepřinesl k podpisu. „Ale zároveň bych se styděl nepodepsat,“ dodal jedním dechem. Také se podílel na shánění finančních prostředků pro rodiny chartistů, což samo o sobě znamenalo, že si řekl o pozornost StB, která už na něj v té době vedla spis jako na osobu židovského původu. Dokonce se ho soudruzi snažili přemluvit ke spolupráci. Marně.

Dcery chtěl přivést domů

Samozřejmě mu nebylo příjemné, když StB neustále obtěžovala jeho i jeho nejbližší. Na rodinu byl totiž velmi fixován. To ale ještě netušil, co se stane. V roce 1987 totiž jeho bývalá manželka tajně vzala jejich malé dcery Terezu a Martu a unesla je do USA. Zdena Hodková mu o emigraci nic neřekla a Töpfer se rozhodl, že své holčičky přivede zpátky. „Byl jsem v situaci Čecha, který nemá žádné peníze, žádné valuty, aby mohl bydlet v hotelu,“ popisoval herec.

Naštěstí mu pomohl pán, který byl s jeho tatínkem v koncentračním táboře. Nechal ho u sebe bydlet a zjistil i adresu, kde jeho dcery bydlí, protože se vídal s českou komunitou. Navštívil je, bohužel to ale nebyl konec. Na druhý den se totiž dohodli na společném obědě, když ale Töpfer dorazil, dům byl prázdný. Matka s nimi znovu odjela, znovu mu zamezila, aby se s nimi mohl vidět. K tomu došlo až za dalších šest let. Samozřejmě mu celou dobu moc chyběly.

Později se obě dvě jeho dcery pokusily vrátit do České republiky, bohužel si tu ale nezvykly. Nicméně s tatínkem jsou v pravidelném kontaktu a navštěvují se. Ztracené roky mu už ale nikdo nevrátí. Jednu dceru však Töpfer přeci jen má nablízku. Lucii totiž vyženil, když si vzal Martu Hergetovou v roce 1992.

Principál, restauratér a politik

Tomáše Töpfera proslavil zejména seriál Četnické humoresky. V roli velitele Karla Arazima se nesmazatelně zapsal do myslí televizních diváků. Samozřejmě má na kontě spoustu dalších velkých rolí, ovšem v jeho případě to není pouze o herectví. Nejprve šéfoval Divadlu na Fidlovačce, které společně s Eliškou Balzerovou zachránil. A principálem se pak stal i v Divadle na Vinohradech. A by toho málo, jako jeden ze spoluzakladatelů stál za Shakespearovskými slavnostmi.

Spolu s bratrem Pavlem se ale také stali restauratéry, když si v době, kdy získali v restituci, zařídili parádní podnik. Další (a jistě ne poslední) tvář Tomáše Töpfera je ta politická. Od roku 2006 do roku 2012 byl senátorem, znovu pak křeslo v horní komoře Parlamentu České republiky získal v roce 2022. I to ukazuje na to, že je velmi činorodý a jen málokdy ho „nachytáte“, jak nic nedělá.

Zdroje: lifee.cz, idnes.cz, senat.cz, novinky.cz, kafe.cz, prozeny.cz, Divadelní noviny

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Tomáš Töpfer

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz