Hlavní obsah
Lidé a společnost

Smrt syna někteří kolegové Jandovi přáli. On se s tragédií popral po svém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0 DEED

Známý zpěvák si prošel peklem

Byl na vrcholu, získal tři zlaté slavíky a svět mu ležel u nohou. Dalibora Jandu ale zasáhla událost, kterou nechce zažít žádný rodič - jeho syn spáchal sebevraždu za dodnes podivných okolností.

Článek

Daliboru Jandovi mladšímu bylo teprve 21 let, když se v roce 2003 rozhodl, že ze světa dobrovolně odejde. Skočil z Nuselského mostu a dodnes není zcela jasné, proč to udělal. Doma se totiž zdálo všechno v pořádku, což potvrdil i jeho otec. „Byl v pohodě, neměli jsme problém,“ řekl v jednom rozhovoru.

V branži se dějí hrozné věci

V době tragédie už ale s rodiči nebydlel, hlavou se mu tak mohlo honit prakticky cokoli, aniž by o tom Janda s manželkou věděli. Mluvilo se o depresích i nešťastné lásce, ovšem kdo ví, kde je pravda. Ať to bylo jakkoli, pro rodinu to samozřejmě byla obrovská rána.

V době, kdy zpěvák potřeboval pochopení a snad i pomoc, od některých kolegů se dočkal toho, že mu smrt syna přáli. „Zaslechl jsem to z vedlejší šatny a bylo mi z toho zle. V naší branži se dějí hrozné věci,“ přiznal. Možná to bylo kvůli jeho úspěchům, možná někteří lidé prostě jen záviděli, že je šťastný a vydělává peníze, o kterých si oni mohli nechat jenom zdát.

Nikdy se úplně neotevřel

Rodičům zůstala dcera Jiřina, která sice šla v tatínkových šlépějích, ale díru do hudebního světa nikdy neudělala přesto, že má dnes na kontě několik alb. Mohla se spolehnout na pomoc slavného tatínka, který jí otvíral řadu dveří, které by bez něj zřejmě zůstaly zavřené. „Dodnes je to pro nás velká záhada, proč se to stalo. Rány se nikdy úplně zahojit nemůžou, čas je jen lehce léčí,“ uvažovala před časem Jandová.

Sám Dalibor Janda nikdy nenapsal píseň, která by byla smrtí syna přímo inspirována. Přesto přiznal, že ze songů, které poté dělal, bylo jeho trápení hodně cítit. Snad i proto, že se nikdy zcela neotevřel, nedal najevo, jak moc trpí. Nikdo soudný ho však nemohl podezírat z toho, že by neprožíval obrovské trápení.

Musí se hodně šetřit

Dnes mu už bohužel neslouží zdraví tak, jak by si přál, na konci loňského roku musel dokonce zrušit koncert v Bánské Bystrici a přeložit ho na konec letošního února, kdy snad všechno klapne. Fanoušci tak snad o hity jako „Kde jsi“ nebo „Hurikán“ nakonec nepřijdou.

Na druhou stranu zpěváka před nějakou dobou postihla srdeční příhoda a i ona dobře ví, že se musí šetřit. Za pár týdnů mu bude 71 let a čas ani on zastavit nedokáže. I když by si to určitě hodně přál.

O legendárním zpěvákovi byl natočen i dokument Dalibor Janda - oheň, voda, vítr, který nedávno uvedla Česká televize. Mapuje jeho životní příběh, který je nejen pro jeho fanoušky velmi zajímavý. Všichni každopádně věří, že do knihy svého života přidá ještě hodně kapitol.

Zdroje: AHA!, blesk.cz, denik.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz