Hlavní obsah
Lidé a společnost

Rodinný boj se závislostí: příběh Jardy a podpora Teen Challenge

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Teen Challenge ČR

Jarda dnes pomáhá druhým na cestě ze závislosti.

Jarda, jeden z mnoha mladých lidí, kteří se potýkají s drogovou závislostí, prošel na své cestě těžkými zkouškami. Jeho příběh, vyprávěný rodiči a sestrou, otevírá oči ohledně dopadu závislosti na rodinu a pomoc, která je potřebná k uzdravení.

Článek

V mladém věku Jarda propadl světu drog. Přestože měl všechno, co si mohl přát, stal se na základě svých vlastních rozhodnutí závislým na drogách. Rodiče byli bezradní, nevěděli, jak ho zastavit. Závislost Jardu odcizila jeho rodině a on sám se ztratil ve stínech drog na dlouhých patnáct let. Jeho sliby se měnily na prázdná slova a rodiče se trápili, finančně i emocionálně. Rodina popisuje svou spoluzávislost jako boj o přežití - placení dluhů, zachraňování Jardy před jeho vlastními chybami a udržování zdání normální rodiny za každou cenu.

Stud a strach ze společenského odsouzení bránily rodině v hledání pomoci. Boj s drogovou závislostí ve stínu sebe sama nebyl snadným úkolem a rodina se cítila izolovaná. Byli obklopeni falešnými přesvědčeními o tom, co znamená mít v rodině závislého jedince. Nakonec však Jardův otec vzal situaci do svých rukou.

Bylo to těžké rozhodnutí, ale věděl, že je to jediná možnost. Vyhnal syna z domu a rodina mu sdělila, že si musí najít cestu k uzdravení sám. Byla to bolestná lekce pro všechny, ale nakonec byla rozhodnutí rodičů správné.

Jarda se rozhodl najít pomoc a našel ji v organizaci Teen Challenge. Tři roky po skončení léčebného programu je na cestě k uzdravení. Pracuje, splácí dluhy a dokonce se stal peer pracovníkem, aby mohl pomáhat ostatním bojujícím s podobnými problémy. Plánuje svatbu a má před sebou světlou budoucnost.

Je důležité, aby rodina věděla o možnostech pomoci pro svého člena trpícího závislostí. Teen Challenge poskytuje klíčovou podporu pro lidi jako je Jarda, kteří hledají cestu ven z temnoty závislosti. Pokud se chcete dozvědět více o jejich práci a jak mohou pomoci, navštivte stránky Teen Challenge.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz