Hlavní obsah
Práce a vzdělání

200 Kč na hodinu na letní brigádě za nekvalifikovanou práci. Je to hodně, nebo málo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

ilustrační obrázek

Máme tu léto a mladým studentům právě skončila školní výuka. Těm, co je 15 a více, mají šanci nastoupit na nějakou tu brigádu a něco si na léto přivydělat a již za své peníze si ho užít. Firmy jsou na to připraveny a nabízejí „zajímavé“ výdělky.

Článek

Slovo „zajímavé“ je schválně v uvozovkách, protože každý si představujeme tuto částku asi jinak. Přesvědčila mě o tom diskuse pod článkem na novinky.cz. Téměř jako vždy jsem se dozvěděl, že je to částka, za kterou by spousta lidí ani nevstala z postele, což samozřejmě může být pravda, ale musíme vzít v potaz několik věcí.

Jedná se o nekvalifikovanou práci: Ano, nekvalifikovanou. Nikdo neočekává nikterak vysoké znalosti dané problematiky a dělat to může prakticky každý. Práci ve skladu se čtečkou čárových kódů se naučí člověk za pár desítek minut (vím co říkám, dělal jsem to také) a tak nelze čekat, že odměna bude na úrovni IT specialisty. To samozřejmě platí i pro spoustu dalších nekvalifikovaných brigád.

Jedná se o jasnou odměnu: Pokud si vezmeme, že odměna je opravdu 200 Kč a pracovní doba 40 hodin týdně, tak se dostaneme na částku 32 000 Kč. Zde padl argument, že se nejedná ani o medián, který v prvním čtvrtletí roku 2023 činil 34 741 korun. Na první pohled tomu nelze nic vytknout, ale je to argument poměrně zavádějící, protože data pro medián neobsahují jen hodinovou (případně fixní) základní mzdu, ale jsou tam počítány i všechny příplatky, doplatky, odměny a podobně. Čili dost možná někdo srovnává brigádníka se 160 hodinami a pracovníka se 184 hodinami, ze kterých dostane ještě nějaký ten přesčasový příplatek, který mu onu mzdu zvyšuje.

Já myslím, že 200 Kč za letní brigádu je tedy poměrně slušná částka, která by neměla mladého člověka nikterak urazit a rozhodně nijak nepodporuje nízké mzdy v České republice. Názor však na to může mít každý jiný.

Anketa

Je 200 korun za letní brigádu adekvátní částka?
Ano, je to slušná částka
100 %
Je to tak akorát
0 %
Ne, je to velmi nízká částka
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz