Hlavní obsah
Finance

Akcie ČEZ jsou pro všechny a ne jen pro vyvolené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

V posledním roce se stali akcionáři ČEZu jakousi lovnou zvěří na všemožných internetových diskusích, protože to právě díky nim se s cenou elektrické energie nic nedělá. Akcionářem se však mohl a může stát každý z nás.

Článek

Není pravda, že akcie jsou jen pro vyvolené. Akcie si může koupit v podstatě kdokoliv a nepotřebujete k tomu žádný extra velký kapitál, znalosti a ani zařizování. Samozřejmě s větším kapitálem je to podstatně efektivnější.

Akcie ČEZ mají tu výhodu, že jsou české a tak se daň 15% strhne automaticky a nemusí se pak uvádět v daňovém přiznání.

Nejlepší je obecně na české akcie si vybrat Fio brokera. Sice jeho webové rozhraní se zaseklo někde v devadesátých letech, ale na zmíněný nákup akcií ČEZu to postačí. S čím však je nutno počítat, je určitý poplatek za nákup, který není úplně pevně stanoven, ale zjistit si ho můžete zde: https://www.fio.cz/akcie-investice/dalsi-sluzby-fio/kalkulacka-investovani

Cena jedné akcie je v dnešní době kolem 1 000 korun, takže pokud někdo hledá nějakou alternativu k penzijnímu spoření, tak toto může být jedna z možností. Já bych však tuto sázku na jednu dividendovou akcii nedoporučoval, i když to tak někteří dle svých slov dělají.

Kdo však nakoupil již před sedmi lety, kdy cena byla pod 400 korunami, tak si dnes může gratulovat. Společně s dividendami může počítat zhodnocení vysoko nad 100 %. Tím se stal jedním z těch, kteří tak „nehorázně“ vydělává na všech ostatních občanech naší republiky, jak mnozí lidé dnes tvrdí. Možnosti ale měli všichni stejné a všichni se dnes mohli těšit na dividendu přesahující 100 korun.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz