Hlavní obsah
Internet a technologie

Datovka: Aplikace, která uloží zdarma datové zprávy bez nutnosti placeného Datového trezoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Jak uložit a archivovat datové zprávy? Jedna možnost je právě placený Datový trezor. Druhá možnost je aplikace Datovka, která archivuje všechny datové zprávy na vašem zařízení napříč různými operačními systémy.

Článek

Jednou z nejvíce kontroverzních a probíraných věcí ohledně datových schránek je fakt, že datová zpráva se po třech měsících smaže a již ji nelze ve své datové schránce dohledat. O tomto systému si můžeme samozřejmě myslet cokoliv, ale rozhodně nemůžeme říci, že zde neexistuje celkem elegantní a bezplatné řešení.

Jedná se o aplikaci Datovka, která je k dispozici zcela zdarma, a to snad pro všechny nejběžnější operační systémy, na které si lze vzpomenout. Vyvíjí ji společnost cz.nic, což je zároveň správce naší .cz domény, takže věrohodnost je zaručena.

A jak to celé funguje? Datovka je aplikace, která vypadá a chová se v podstatě stejně jako standardní e-mailový klient, který má na svém počítači nainstalován většina uživatelů. Dorazí-li datová zpráva, lze si ji intuitivně zobrazit a případně na ní odpovědět.

Všechny zprávy ukládá lokálně na vašem disku. Cestu, kde se budou zprávy ukládat v lokální databázi, je možné si samozřejmě zvolit dle svého uvážení. Důležité za mě je to, aby se daný adresář synchronizoval s nějakým cloudovým úložištěm pro případ náhlého odchodu disku do křemíkového nebe.

Jelikož se jedná o archivaci lokální, tak bych tuto věc rozhodně nepodceňoval, protože jakákoliv archivace bez zálohy je cesta do pekel. Ve výsledku se tedy může stát, že sice archivujete několik let svoje datové zprávy, ale v jeden jediný den lze o všechny jednoduše přijít. Základní cloudová úložiště dnes nabízí zdarma kde kdo, takže určitě není problém si nějaké vhodné vybrat a nemít strach, že o celý několikaletý archív přijdete.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Datový trezor

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz