Hlavní obsah
Finance

Benefity nechceme! Raději vyšší výplatu i za cenu vyšších daní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Zní to logicky. Kdo by nechtěl více peněz. Je však vždy forma peněz výhodná? Za mě rozhodně není a to jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele. Záleží však samozřejmě na konkrétní situaci.

Článek

Často se setkávám s názory, že benefity nikoho nezajímají a raději se má dát vše do vyšší výplaty. No, to samozřejmě může, ale musí se mít na paměti, že pokud se dají peníze přímo do výplaty, tak u nich musíte zaplatit daně a o to méně vlastně dostanete.

Příklad: Zaměstnanec má výplatu 40 000 korun. K tomu má možnost si vybrat zda další dva tisíce chce dostat do výplaty nebo formou benefitů.

Pokud si vybere formu výplaty: Dostane 33 650 korun v čistém.

Pokud si vybere formu benefitů: Dostane 32 170 korun v čistém + 2 000. To je rozdíl 520 korun ve prospěch benefitů.

Za benefity si můžete koupit například lístky na koncerty, dovolenou, vzdělání či nakupovat v lékárnách.

Zrovna co se týká lékáren, tak jejich nabídka je dnes velmi rozmanitá. Krom léků si zde můžete dnes koupit třeba kosmetiku, zdravé jídlo, drogérii, krmení pro své mazlíčky, elektroniku atd. Je toho tedy spousta.

Samozřejmě chybí alkohol a cigarety a v tom je možná ten největší problém. Na druhou stranu je nevezme exekutor, což může být zase pro někoho výhoda.

Když jsem měl možnost vybrat si jednorázové prémie v benefitech, tak jsem neváhal. Na rozdíl od většiny ostatních jsem dostal více a utratil jsem vše za pár dní. Koncerty na půl roku dopředu, mandle v čokoládě, váha do kuchyně a pro člena rodiny tlakoměr.

Na druhou stranu děkuji těm, kdo si vybrali formu výplaty, a přispěli tak našemu státu na daních.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz