Hlavní obsah
Finance

Cestujeme vlakem po Středočeském kraji levněji s PID

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Již nějaký ten pátek jezdím dvakrát v týdnu vlakem z Kolína do Mnichovic a díky PID, které České dráhy aktivně nenabízí, celkem dost ušetřím.

Článek

Nejprve si řekněme, jak musím jet. První trasa je Kolín-Praha a druhá Praha-Mnichovice. Standardní cena přes České dráhy je v současné chvíli 172 Kč a přes PID pouze 100 Kč.

Cenová úspora za jeden měsíc je cca 288 korun za předpokladu 4 týdnů v měsíci.

PID funguje na principu pásem, kdy jedu ze šestého pásma (Kolín) do pásma P (Praha) a potom do 2 pásma (Mnichovice). Musím si tedy koupit desetipásmovou jízdenku, která stojí 100 korun a má platnost 4,5 hodiny. Jet mohu jakýmkoliv osobákem, spěšňákem a rychlíkem. Výjimečně se objeví i nějaký Express, ale těmi v drtivě většině jet nemohu stejně jako vlaky IC, EC a SC, v čemž je vlastně za mě jediná nevýhoda.

Mezi pásmy se mohu pohybovat, jak chci, takže P-6 znamená: P, 0 ,B ,1 ,2 ,3 ,4 ,5, 6. Toto je deset pásem kde se mohu během 4,5 hodin pohybovat, takže i když jsem využil všech deset z Kolína do Prahy, tak se mohu „vracet“ i zpět do Mnichovic do pásna 2.

Ještě je nutno podotknout, že pásmo P se počítá za dvě pásma, proto jich ve výčtu je jen devět.

Pokud jsem schopný akceptovat, že cestovat mohu jen některými spoji, tak je pro mě PID jednoznačně výhodnější a nastává otázka, kde si PID zakoupit.

První možnost je například u pokladny ČD, kde řeknete kolika pásmovou jízdenku chcete a od kdy se má začít počítat její platnost.

Druhá možnost je přes mobilní telefon a aplikaci Lítačka, která existuje jak pro iOS, tak pro Android.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz