Hlavní obsah
Zdraví

Chilli papričky: Pálivá chuť s mnoha zdravotními výhodami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tefi

Úroda Jalapenos před pár lety

Máme tu konec dubna, a proto se nám blíží doba, kdy začneme na zahrádku vysazovat v České republice v posledních letech velmi oblíbené chilli papričky.

Článek

Chilli papričky jsou populární po celém světě kvůli svému kořeněnému a pikantnímu okusu. Nicméně, kromě své chutě nabízejí i mnoho zdravotních výhod.

Zde je pět nejdůležitějších výhod konzumace chilli papriček:

  1. Podpora zdraví srdce a cév:
    Chilli papričky obsahují látku zvanou kapsaicin, která může pomoci snížit hladinu škodlivého cholesterolu v krvi. Tím mohou pomoci snížit riziko vzniku srdečních chorob a cévních onemocnění.
  2. Podpora trávení:
    Konzumace chilli papriček může pomoci podpořit trávicí systém tím, že zvyšuje produkci žaludečních šťáv a urychluje trávení. To může pomoci snížit zácpu a jiné trávicí problémy.
  3. Podpora imunitního systému:
    Chilli papričky jsou bohaté na vitamín C, který pomáhá posilovat imunitní systém a chrání tělo před infekcemi a nemocemi.
  4. Podpora hubnutí:
    Konzumace chilli papriček může pomoci při hubnutí tím, že zvyšuje metabolismus a snižuje chuť k jídlu. Tím může pomoci snížit kalorický příjem a podpořit ztrátu váhy.
  5. Zlepšení nálady:
    Konzumace chilli papriček může pomoci zlepšit náladu tím, že uvolňuje endorfiny v mozku. Tyto hormony jsou spojeny s pocitem štěstí a dobrou náladou, a tak mohou pomoci snížit úzkost a stres.

Navíc, vědci zjistili, že konzumace chilli papriček může pomoci snížit riziko některých typů rakoviny a může být účinná při léčbě migrény a artritidy. Chilli papričky také obsahují živiny, jako jsou vitamín A a E, draslík a hořčík, které jsou důležité pro celkové zdraví.

Nicméně, jako s jakoukoli potravinou, je důležité konzumovat chilli papričky s mírou a mít na paměti své individuální zdravotní potřeby.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz