Hlavní obsah
Internet a technologie

Co bych si rád vyřídil a zjistil elektronicky z mobilního telefonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

QR code

Nedávno jsme zde měli Tečku, kterou jsme se prokazovali ohledně testů a očkování na Covid-19. Dnes se vyvíjí eDokladovka, která má sloužit jako elektronické doklady. Já bych však šel ještě dál a přes mobilní telefon bych si rád vyřídil a zjistil víc.

Článek

Co bych si tedy přál a dokázal si představit, že by mohla a vlastně i měla nějaká podobná aplikace umět?

Doklady: Občanský průkaz, řidičský průkaz, cestovní pas či třeba zbrojní průkaz nebo zdravotní průkaz a podobně. To vše v jedné aplikaci. Už žádných několik plastikových karet v peněžence. Samozřejmostí by byla notifikace o jejich expi

Katastr nemovitostí: Jednoznačný přehled o tom, které nemovitosti vlastním a kolik za ně platím či mám zaplatit na daních. Pokud by na nich vznikla takzvaná plomba, tak bych chtěl být hned přes aplikaci informován.

Bezdlužnost: Rád bych věděl, že nedlužím nejen státu, ale že po mně nevymáhá nic ani nikdo jiný a nedostanu se tak později do problémů s exekutory.

Voličský průkaz či elektronické volby: Jednoduchá zažádání o voličský průkaz na pár kliknutí a jeho okamžité vyřízení a jednouchá prokazatelnost. Případně dokonce i elektronicky rovnou odvolit.

Očkování: Záznam o očkování a následné notifikace na očkování, která jsem podstoupil, a která bych měl podstoupit znovu. Například očkování proti tetanu či proti klíšťové encefalitidě.

Zdravotnická dokumentace: Kdy a kde jsem byl ošetřen a kolik to celé pojišťovnu stálo.

E-Recept: Možnost požádat si jednoduše o nový recept pro pravidelné léky, které beru.

Registr vozidel a řidičů: Informace o počtu trestných bodů či vlastnictví vozidla a samozřejmě možnost zakoupit si dálniční známku.

ČSSZ: Přehled o zaplaceném důchodovém pojištění a informace o podmínkách důchodu a jeho výši.

Majetkový účet: Zřízení majetkového účtu se státními dluhopisy a následné operace v něm.

Některé věci již celkem obstojně fungují v Portálu občana či přes Datovou schránku. Některé však s určitým omezením a některé nefungují zatím bohužel vůbec. Snad se brzy dočkáme a budeme mít od státu aplikaci, která nám všem skutečně pomůže a ušetří čas, kterého máme stále méně a méně.

Možností však může být víc a pokud máte nějaké nápady, nezapomeňte se o ně podělit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz