Hlavní obsah
Aktuální dění

Exit poll na Slovensku selhal. A jaký je možný důvod?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Exit poll je slovo, které si troufám tvrdit spousta lidí před volbami na Slovensku neslyšela a nebo neznala jeho význam. Dnes se skloňuje poměrně často a to hlavně v souvislosti s jeho nepřesností.

Článek

Co tedy vlastně je onen Exit poll? Jedná se o metodu, kdy jsou oslovováni lidé vycházející z volební místnosti a sdělují, kterou stranu právě volili. Způsobů sdělení je více a nemusí se jednat o ústní sdělení, ale většinou se jedná spíše o vyplnění krátkého dotazníku.

A zde vidíme možný problém. Říká se, že papír snese všechno. Nikde nemáme záruku, že to co nějaký náhodný člověk napsal či řekl při východu z volební místnosti, tak přesně to samé udělal pár minut předtím u hlasovací urny.

Proč tomu tak je?

Češi a Slováci tu byli několik desítek let pod nadvládou Moskvy a na demokratické volby se tu jen hrálo, a proto tu dost možná máme občany, kteří nechtějí aby někdo věděl koho volili. Teď když jim nikdo nekouká přes rameno, tak to přeci nebudou hlásit do světa sami od sebe. Naopak mohou využít situace a dát státu najevo, že ho nemusí zajímat jeho volební preference.

Daleko pravděpodobnější je však fakt, že takzvané „populistické a extrémistické“ strany nemají moc dobrou image ve veřejném prostoru. Tyto strany (a i jejich voliči) bývají velmi často různě dehonestovány a zesměšňovány a bohužel leckdy se nelze divit. Vyjádření některých politiků k určitým věcem si nic jiného nezaslouží. Nepřekvapí tedy, že ačkoliv voliči těchto stran jsou poměrně aktivní na internetu, tak v reálném světě tolik své sympatie na odiv nedávají a není ani důvod o nich dávat vědět světu hned po opuštění volební místnosti.

V České republice se sice Exit poll nedělá, ale i u volebních průzkumů můžeme vidět, že ony „populistické a extrémistické“ strany mívají horší výsledky než ve skutečnosti. Příkladem budiž třeba strany okolo Tomia Okamury.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz