Článek
Bývaly doby, kdy byl jako jediný benefit stravenky, potom třeba týden dovolené navíc, a dnes již firmy poskytují celkem slušné portfolio benefitů navíc. Slevy u obchodních partnerů, levnější volání, příspěvky na penzijní spoření a další podobné.
Je mezi nimi i takzvaná cafeterie, při níž se na zaměstnancův účet připisují body, které mají hodnotu jedné koruny, a zaměstnanec si za ně může zakoupit zboží z kategorie volnočasových či zdravotních benefitů. Dají se tedy za ně zakoupit léky, zdravotní pomůcky, vstupenky do divadla, na koncert a podobně.
Jelikož jsem častým účastníkem různých hudebních akcí, tak jsem rád přivítal možnost si nechat od zaměstnavatele vyplatit pololetní prémie právě v cafeterii. Mohl jsem si vybrat částku a zvolil jsem 10 000, což je vzhledem k dalším bodům, které mi ještě budou do konce roku připsány, částka, která mi přijde jako přiměřená k tomu, co utratím.
Jediným důvodem, proč jsem si nechal tuto částku vyplatit v cafeterii, je právě ona daňová úspora. Pokud bych si těch 10 000 nechal vyplatit ve standardní mzdě, tak by se připočetly do hrubé mzdy a já bych z nich musel zaplatit nejen daň z příjmu, ale i sociální a zdravotní pojištění, a opravdu se nejedná jen o pár stokorun. Vzal jsem tedy svoji čistou mzdu a připočetl jsem k ní 10 000. Potom jsem vzal svoji hrubou mzdu, připočetl jsem k ní 10 000 a nechal si vypočítat čistou mzdu. Rozdíl byl 2 600, a to je částka, o kterou bych přišel, kdybych si nechal vyplatit celé prémie jen ve mzdě.
Chápu, že ne všem se musí tato možnost vyplatit, ale každý, kdo navštěvuje občas nějaká ta kulturní zařízení a k tomu občas nakoupí třeba něco do své domácí lékárničky, by měl o této variantě přemýšlet, pokud mu zaměstnavatel nabídne část svých peněz čerpat prostřednictvím cafeterie. Úspora cca jedné čtvrtiny z částky v cafeterii za to určitě stojí.