Hlavní obsah
Umění a zábava

Gutalax: Jedna z nejúspěšnějších českých kapel v zahraničí. I když to většina lidí asi nepochopí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Ilustrační obrázek

Česká hudba v zahraničí nemá moc dobrý zvuk. Tedy alespoň ne ta aktuální. Je proto vždy svátek, když se některé bandě podaří dostat se do nějakého povědomí za hranicemi a překvapivě jednou z těch nejvýraznějších jsou jihočeští Gutalax z Křemže.

Článek

Není tomu tak extra dávno, co se rozdávaly různé hudební ceny jako Anděl či Apollo. Tuto bandu byste však na těchto večerech hledali marně, protože nehrají styl, který by byl v rámci všeobecného vkusu nějaký mainstream.

Kluci hrají takzvaný gore grind, což je celkem extrémní odnož metalu, která se nebere příliš vážně a možná právě to je ta věc, která v zahraničí zafungovala. Koncerty měli snad již po celé Evropě a to nejen po té východní, ale i po té západní, kde prosadit se je podstatně složitější. Dokonce za sebou mají i úspěšné koncerty až v dalekém Mexiku. Samozřejmě neočekávejte vyprodané desetitisícové haly, ale „jen“ celkem slušně zaplněné kluby. Ovšem již za sebou mají i celkem slušně obsazené festivaly v Německu či ve Skandinávii.

Když zavítáte na jejich facebookové stránky, tak uvidíte žádosti o koncerty po celém světě. Nejvíce asi v Jižní Americe, ale výjimkou nejsou ani žádosti z USA. Má toto některá z našich celebrit, které známe ze Slavíka či jiné podobné soutěže?

Zde můžete posoudit, zda je úspěch zasloužený či ne. Každopádně můžeme být rádi, že alespoň někdo naši zemi v hudbě alespoň takto reprezentuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz