Hlavní obsah
Názory a úvahy

Investovat dnes může kdokoliv, a to nemusí být nutně dobře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Můžeme to slyšet a číst téměř každý den. Pro zajištění lepšího důchodu je nutné investovat a plně nespoléhat na stát, kterému budou peníze na důchody v budoucnu chybět.

Článek

Spousta lidí to bohužel bere na lehkou váhu a vrcholem odkládání na důchod je penzijní připojištění, čili transformovaný fond, který sice garantuje nezáporné zhodnocení, ale tím pádem vykazuje velmi malé zhodnocení. Důvodem je fakt, že pokud by se dostal fond do minusu, tak by musela rozdíl doplatit penzijní společnost, a to jaksi není v jejím zájmu, a proto investuje do bezpečných, ale málo zhodnocujících aktiv.

Pak tu máme druhý extrém - lidi, kteří se sami nazývají odborníky na investování. Nemyslím tím však různé poradce, kteří se snaží prodat lidem pro sebe nejvýhodnější produkt. Myslím tím lidi, kteří si začali myslet, že tomu dokonale rozumí, protože v posledních letech výrazně svoje portfolio zhodnotili. Bohužel si neuvědomili, že před rokem 2022 se zhodnocovalo prakticky všechno a vydělal v podstatě každý, kdo měl zřízenou jakoukoliv investiční platformu.

Tyto investiční platformy v posledních letech zaplavily náš trh a zřídit si je může prakticky kdokoliv jen přes internet. Přes internet podepíše smlouvu a přes internet pošle naskenovaný doklad totožnosti a může začít investovat. Sice musí ještě vyplnit takzvaný investiční dotazník, který má za úkol odhadnout možnosti investora a nepustit ho úplně k pro něj rizikovým obchodům, ale otázky jsou povětšinou takové, že se dá ideální odpověď jednoduše poznat, a výsledek je tak velmi zkreslený, a občas i nebezpečný.

Teď jsme tu měli po nějaké době rok, kdy naopak téměř vše ztrácelo hodnotu, a to hned o desítky procent. Ztráta hodnoty rozhodně není příjemný pocit, ale kdo vyplnil onen investiční dotazník pravdivě, tak nemůže být nijak překvapen a rozhodně nezačne panikařit a prodávat se ztrátou. Bohužel lidé, co se jednoho dne rozhodli investovat na základě nějaké reklamy na internetu na tom jsou hůře a podobné stavy nezvládají moc dobře a dopouští se chyb v podobě unáhlených prodejů, které lze opět přes internet jednoduše provést.

Je to sice odpovědnost každého jedince, ale takto jednoduché založení účtu a takto jednoduché příkazy k obchodu mohou dost lidí časem dostat do problémů, a tak mě napadá jedna otázka. Nemělo by být zřízení investičních účtu přeci jen trošku složitější?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Investiční dotazník

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz