Hlavní obsah
Cestování

Jak cestovat vlakem, abyste nemuseli stát celou cestu v uličce?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Vagón

Často se setkávám s názorem, že vlaky na trase Kolín - Praha a zpět jsou přeplněné a není možnost si sednout. Údajně prý nejvíce po páté hodině večerní z Prahy. Tuto trasu jezdím prakticky každý pátek a za poslední rok jsem stál tak maximálně jednou.

Článek

Samozřejmě nemohu nastoupit do prvního vlaku a prvního vagónu, takže se podíváme jaká pravidla dodržovat, abych měl větší šanci si sednout a nestát tak v těchto vedrech někde v uličce:

  1. Když jedete v kupé, tak v něm nebudete pravděpodobně sami, a pokud tam sedí čtyři lidé, tak si můžete klidně přisednout a ne stát v uličce. Místa je tam pro osm lidí. Možná se divíte, proč zrovna zmiňuji tuto situaci, ale občas to opravdu vypadá, že pokud jsou v kupé čtyři lidé, tak někteří se snad bojí jít dovnitř a zbytečně blokují uličky.
  2. Expresní rezervace neznamená, že tam někdo má rezervaci, ale že jí mít může, takže si klidně sedněte, pokud si nemáte sednout nikam jinam. Pokud někdo s místenkou skutečně přijde, tak mu místo samozřejmě uvolněte.
  3. Pokud má někdo místenku na určité sedadlo a do patnácti minut od odjezdu vlaku si na toto místo nesedne (typicky si sedne na první volné místo ve vlaku a na to, že má místenku jinde nebere zřetel), tak mu místenka propadá a nemusíte místo opustit.
  4. První a poslední vagóny jsou obecně volnější. Budete pak muset jít sice větší dálku k podchodu, ale stojí to za to.
  5. U míst vyhrazených pro invalidy a těhotné neplatí zákaz si na daná místa sedat, ale pokud by měl někdo z nich stát v uličce, tak ho musíte samozřejmě pustit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz