Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak mi stát zaplatil elektřinu na celý rok a ještě mi zbylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

V minulém roce se stát rozhodl bojovat s energetickou krizí tak, že přišel s takzvaným „Úsporným tarifem“. Za mě to však nebyl úplně nejlepší nápad, protože peníze tak dostal každý i na nemovitost, kde to tak úplně nebylo potřeba.

Článek

Na svůj byt jsem dostal od státu podporu 3500 Kč. To bych ještě celkem chápal. Tam, kde každý den bývám, je přeci jen spotřeba elektřiny celkem značná a stát chtěl pomoci všem bez rozdílu. Když jsem si to vše spočítal, tak to vypadá, že letos mě bude elektřina z mé vlastní kapsy díky příspěvku stát zhruba stejně jako v minulém roce. Hloupý, kdo dává, hloupější, kdo nebere.

Co ale moc nechápu je to, že naprosto stejný příspěvek jsem dostal i na chatu, kde jsem pár dní v roce a spotřeba elektřiny je minimální. Konkrétně zálohy jsem platil cca 200 Kč na měsíc. Je tedy vidět, že příspěvek je o dost větší než spotřeba elektřiny za celý rok, a proto mi byl zbytek z oněch 3500 Kč poslán složenkou. Jednalo se o nějakých 1750 Kč se kterými si mohu dělat co chci.

Samozřejmě nikde není psáno, že nakonec nebude nějaký doplatek a výsledek bude tedy trochu jiný než teď. Přesto to asi nevypadá úplně fér k lidem, kterým se energie vymkly kontrole a platí nehorázné sumy.

Ve výsledku jsem tedy dostal od státu více než důchodci, kteří dostali od Andreje Babiše rouškovné ve výši 5000 Kč. A pak máme dostat inflaci pod 2%.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz