Hlavní obsah

Jaká je vlastně práce odborného prodejce v elektru?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Moje první práce po škole byla odborný prodejce v elektru. A jelikož nedávno jsem si přečetl o spojení dvou velkých elektro řetězců, vzpomněl jsem si na jednu často kladenou otázku. Proč vlastně odborní prodejci nejsou vůbec odborní?

Článek

Na jednu stranu by to nemusela být tak špatná práce, ale ono jsem brzy zjistil, že samotný prodej není to hlavní, co tu má takzvaný odborný prodejce za úkol. Bohužel kolikrát jen někteří prodávali a zbytek se musel starat o to ostatní, což je přesně ten důvod, proč odborný prodejce není vlastně vůbec odborný.

Co je vlastně to ostatní?

Vystavování zboží: Aby si člověk mohl něco koupit, tak to musí vidět a tím pádem vědět, že to máte skladem. Proto musí být každé zboží vystaveno na prodejně. Třeba televize či notebooky musí být zapojeny a puštěny. Něco rozbalit, smontovat, zapojit a naladit. Ono to vše přeci jen nějaký čas trvá.

Roztahování zboží: Na prodejně jsou vystavené ledničky, pračky a podobné věci dle nějaké logiky vedle sebe. Pokud se jedna vyprodá, tak vznikne na prodejně díra, která nevypadá extra dobře. V tu chvíli jsme museli zbytek roztáhnout tak, aby vše bylo rovnoměrně rozloženo a žádná díra nebyla.

Práce ve skladu: Žádný skladník neexistoval, takže zboží přijímali sami odborní prodejci. V době sezóny to mohlo být klidně dvacet palet, které se musely odkontrolovat, zaskladnit či vystavit na prodejnu. Tohle zabralo spoustu času a někdy to trvalo i celou směnu.

Úklid prodejny: Je jasné, že prodejna má nějak vypadat a úklid je nutný. Bohužel prodejce během otevírací doby ve společenských kalhotách, modré košili a oranžové kravatě s kýblem a hadrem u mě nevypadal úplně reprezentativně. Já bych si od uklízečky asi nějak odborněji poradit nenechal.

Opisování cen u konkurence: Asi nejhorší věc, co jsem zažil. Vedení chtělo mít informace o cenách konkurence, tak vyslalo své odborné prodejce na výzvědy. Asi není překvapivé, že některé konkurenci se to extra nelíbilo a rozhodně se k nám nechovali nějak extra přátelsky. Naštěstí jsme to přežili bez úhony, ale některá slova se neposlouchala zrovna hezky.

To je základní výčet toho, co k té práci patří. Nějak se odborněji vzdělávat není čas a nikdo to vlastně nepožaduje. Nedivte se tedy, že vám v elektru nikdo neporadí, protože místo vzdělávání musí dělat některou z výše uvedených věcí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz