Hlavní obsah
Finance

Je sice draze, ale na společenský akcích a zbytném zboží to moc vidět není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Již dva roky zde máme nadprůměrnou inflaci, která nám v podstatě vše zdražuje. Neuplyne snad den, kdy na toto téma nevyjde nějaký nový článek, co nám ukazuje, jak se máme špatně. Realita je ale trošičku jiná.

Článek

Nikdo asi nemůže popřít fakt, že je mnohem dráž než před dvěma lety. Tu a tam čteme katastrofické scénáře o budoucích cenách nafty či plynu, které se však nikdy nenaplnily. S cenami potravin je to trošičku jinak, protože tam je vidět poměrně velký cenový skok, ale i to se nějak ustálo, protože lidi trpící hladem či rodiny spící pod mostem jsem zatím také nikde nepotkal.

Pokud jsme na tom však opravdu nějak špatně, tak jako první položky k seškrtání se nabízejí zábava a celkově všechny zbytné věci. A zde jsem se dostal k onomu paradoxu, protože právě tyto různé společenské a kulturní akce jsou tento rok poměrně hojně navštěvované, a to i přesto, že vstupenky a ceny na těchto akcích skutečně vzrostly. Podobně je to i s dalšími zbytnými věcmi.

Zde uvedu několik příkladů, které ilustrují skutečnost, že se zas tak špatně nemáme.

Letní festivaly: Letos jsem navštívil festival Rock for People v Hradci Králové a vstupenka stála nějakých 3500 korun. Plus se samozřejmě musí počítat i s nějakou útratou během oněch několika dní. Přesto do Hradce přijelo nějakých 37 000 lidí, což je rekord festivalu.

Gastro a pivní festivaly: Jídla jsou zase o nějakých pár procent dražší a pivo za méně než 50 korun neseženete. Přesto náměstí po celé republice praskala ve švech.

Poutě a posvícení: Atrakce s tím spojené dnes stojí kolem stokoruny a to mluvím jen o těch základních, které jsou na každé takové akci. Opět všude plno.

Divadlo: Do našeho města zavítal populární Zdeněk Svěrák se svým divadlem Járy Cimrmana. Lístek sehnali jen ti nejrychlejší, protože bylo hned vyprodáno.

iPhone: Zde se dostáváme již k onomu zbytnému zboží. iPhony jsou jedny z nejdražších telefonů na trhu, ale přesto se na jejich některé PRO verze musí čekat několik týdnů, protože již v den spuštění předobjednávek byly hned vyprodány.

Jde tedy vidět, že na tom nejsme zatím tak špatně, jak by mohlo být. Články o tom, jak tady jsme nechali tolik peněz a támhle zase tolik, mají sice pravdu, ale jelikož i samotní autoři tuto částku akceptovali, tak se žádná katastrofa nekoná a my si stále žijeme dobře. Vlastně lépe než kdy jindy.

Anketa

Omezili jste společenské a kulturní akce?
V rámci úspor jsem je omezil/a
0 %
Nikdy jsem takové akce nenavštěvoval/a
50 %
Neměl/a jsem potřebu je kvůli financím omezit
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz